Kokablad är som kaffe

Bolivia vill legalisera kokablad. Eller rättare sagt, det är legalt i Bolivia, men landet vill få bort kokablad från FN:s knarklista där det finns sen 1961. Att tugga kokablad eller att dricka kokate är det samma som att drick kaffe eller te.  Det är för mig obegripligt att det ska vara förbjuda. En kvardröjande krest av kolonialism och västerländsk paternalism.

Kokain är däremot nåt helt annat. Det är gjort av kokablad, precis som alkohol är gjort av potatis eller opium och heroin är gjort av opievallmo. Potatis är inte förbjudet i länder där alkohol är förbjudet och opievallmo eller vallmofrön är inte förbjudet i västerlandet.

Självklrtat borde kokablad tas bort från FN:s konvention om förbjudna droger (USCND, knarklistan).

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Advertisements