Förbjud licensjakt på varg och tillåt varg i renbeteslandet

Vill vi ha varg i de svenska skogarna och det vill majoriteten av svenskarna så måste vargstammen få växa. Det behövs minst 1 000 vargar i Sverige, förmodligen så mycket som 3 000 vargar i Skandinavien/Norden för att Sverige/Skandinavien ska kunna få en livskraftig vargstam. Det är åsikten hos de internationella forskare som tittat på vargstammen i Sverige och dessa överlevnadschanser.

Ska det finnas så mycket vargar i Sverige krävs det att vargar tillåts i renbeteslandet.  I gengäld bör samerna få rätten till marken och/eller rätten att använda marken. Svenska markägares rättigheter måste därvidlag inskränkas.

Dessutom krävs det förstås att licensjakten varg avskaffas.

Intressant?
Bloggat: Lindenfors, Jinge, ARAR,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements
 • Anonym

  Visst är det så. Lika enkelt som modernt. Varför finns det inga svenska politiker med denna klarsyn?

 • Carlgren är ute och cyklar totalt. Testerna på förra årets skjutna vargar visar att det inte var någon fara som jägarna påstod och tydligen Carlgren också. Sverige klagar på Japan och Norge för jakt av val men själva slaktar man varg.
  Jag röstade på alliansen men Carlgren är tyvärr ett totalt stolpskott.

 • Anonym

  3000 vargar i Sverige var det ingen av experterna som talade om, som tur är. Det var området Norge, Sverige, Finland och nordvästar Ryssland som tillsammans kunde behöva en så stor vargstam. Det räcker inte med att tillåta varg i renbetetslandet för att få plats med 3000 vargar i Sverige.

  • Jo, riktigt, jag skrev fel där. 1 000 till 2 000 vargar i Sverige är väl mera rimligt. I Grekland, på mindre yta än Sverige och med större befolkningstäthet finns det 2 000 vargar. De är något mindre i storlek än de skandinaviska vargarna.

 • Pingback: Jinge.se » Ett bloggtips om Egypten()