Upproren i arabvärlden fortsätter

De senaste dygnen har nyheterna främst handlat om revolterna i Bahrain, Jemen och Libyen. I Egypten och Tunisien fortsätter kampen också, bl.a. med en rad strejker och aktioner från arbetarklassen och dess organisationer.

I Bahrain så har demonstranterna under dagen återerövrat Pärlrondellen i Manama från polisen och säkerhetsstyrkorna. Bahrain är en stor flottbas för USA och därför strategiskt centralt i Persiska Viken. På andra sätt är den sociala och religiösa situationen komplicerad i Bahrein, shiamuslimer är i majoriteten i befolkningen, sunnimuslimer är överklassen och makthavarna samt delar av den invandrade arbetarbefolkningen. Under upproret i Bahrain har flera demonstranter dödats.

I det slutna Libyen verkar det som om situationen för de protesterande och revolterande är mer problematiskt.

Den arabiska revolutionen fortsätter alltså. I nya länder och i nya och förändrade former.

Intressant?
Bloggat: Jinge, Röda Malmö, K & Å,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
  • Frihetståget rullar vidare, världen är under total omvandling o SVT sysellsätter folket med Melodi fees, Tja , vill man senlisera folket , så är prist likgiltighet, depresion, onödig våld, missbruk…..
    Den Svenska medie diktaturen borde förtå allvaret och ta bort själv censuren som får folk att avreagera sina reflektioner. Järn kedjor är lättare att bryta för människans vilja än den pågående mediala fördummnings processen som farbröderna med monopolet BON.&SHIB. dikterar.
    Det är snar vår, en revolt mot den inrutade stora lögnen om Israel vore inte så dum!
    Kräv staten på handling mot den Israeliska våld o övergreppet.

  • Pingback: Även i Grekland gör man uppror | Svensson()