Zaremba skriver skit

Maciej Zaremba utgjuter sig över den svenska skolan i DN. Han menar att de som följer forskningen och pedagogisk kunskap har fel och gör fel. Medan Minervaskolan Umeå, den gör minsann rätt, för den följer inte forskningen. Men det är ju gallimatias vad jag förstår. Skitsnack helt enkelt. Antingen vill Zaremba vilseleda eller så är han okunnig. Till och med jag som inte är så jätteinsatt i den pedagogiska debatten inser efter en läsning av Zarembas artikel att Minervaskolan, bortanför Zarembas förvirrande ordkaskader, språkliga glidningar och rena lögner och påhitt, med all sanolikhet följer den pedagogiska forskningen, precis på samma sätt som skolan i Nossebro gör det.

Sen vill jag påpeka att höga betyg i sig inte i sig är ett bevis på att en skola gör rätt. Det kan lika gärna tyda på snedrekrytering, dvs att skolan har en stor andel medel- och överklasselever. Elever med studievana, som kan få hjälp från föräldrar, som vet vad de vill. Det finns mycket som tyder på att Minervaskolan kan vara en sådan skola i likhet med många andra privatskolor. En skola med få problemelever. Det är lätt att i det läget göra rätt. För det spelar då egentligen ingen roll hur man gör. Eleverna klarar sig bra ändå. I detta sammanhang kan ju nämnas att skolan i Nossebro inte lider av snedrekryteringsproblem. I Essunga kommun finns i princip ingen överklass och det finns bara en skola.

Och jag vet att Togo gränsar till Benin. Det visste jag redan i femte klass.  Fast då hette det inte Benin utan Dahomey. Vilken skola har Zaremba egentligen gått i? När han inte innehar en sådan väsentlig kunskap? Eller är den verkligen väsentlig? Tror inte det faktiskt.

Intressant?
Borgarmedia: DN1, 2, 3,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

PS. Jag läser Pedagogiskt magasin och andra tidningar för pedagoger regelbundet. Detta då min fru är rektor. Jag lyssnar förstås på henne också DS.

Advertisements
 • Zaremba har mycket riktigt hittat på. Det visar sig att hans föredömen fått ytterst medelmåttiga resultat och de han avskyr fått resultat över medel.

  http://www.lararlistan.se/?p=215

  • Det är värre än jag kunde tänka mig alltså. Minervaskolan har elever med ”bättre” bakgrund och är inte bäst som Zaremba påstår. Det är alltså lögner rätt igenom.

 • Anders! För ett par-tre år sedan kollade jag in den aktuella finandssvenska studentexamensuppgiften i historia. Den innebar såvitt jag minns att läsa ett par- tre historikers syn (akademisk text) med olika argument om vilka de grundläggande politiska skälen till Vinterkriget var (före, under och efter) samt hur detta påverkade Finland att inleda fortsättningskriget. Utifrån dessa texter skulle läsaren dra ett ar egna slutsatser och värdera det som lästes.

  Jag är akademiker, dock ej fackhistoriker utan teolog. Förutom min egen utbildning i textanalys och dito värderingar av argument så är jag synnerligen intresserad av militärhistoria. Ändå insåg jag att det skulle vara en tung uppgift för mig i dagsläget (troligen högsta [gymnasie]betyg, men med svett och möda för det) trots mina mycket goda förutsättningar innan. Det är rimligt att anta att Zarembas i mitt tycke viktigaste argument stämmer – det att rikssvenska läroböcker är på för låg nivå för att använda i finlandssvenska skolor.

  En dröm jag när är att någon gång få vara med om att starta en skola likt Minervaskolan. Lägga den i min stads socialt mest belastade område. Och sedan låta skolan vara så bra så att medelklassungar från intilliggande stadsdelar står i kö för att komma till den ”fula” förorten. Ett sådant resmönster vore spännande…

  • Men nu är ju inte Minervaskolan speciellt bra. Zaremba ljuger.

   • Anders! Två saker. Först o-bemöter du min synpunkt på den finska studentexamensuppgiftens höga svårighetsgrad. Vad tänker du om det och om uppgiften att rikssvenska böcker är på för låg nivå för att använda i finlandssvenska skolor.

    Sedan om att starta en ”minervaskola” – min tanke där är att få vara med och starta en skola som drar medelklassens barn till socialt utsatta områden eftersom skolans rykte är såpass bra att det är relevant. Då kan man motverka segregation gissar jag.

    • Det låter som du vill ta bort det fria skolvalet, dvs en av orsakerna till segregering. Annars har Minerva-skolan högst medelmåttiga resultat så att använda den som föredöme verkar lite fel.

 • Pingback: Zarembas artiklar bygger på lögner och påhitt | Svensson()