Det behövs inga muslimska helgdagar

Det finns på sin höjd 150 000 troende muslimer i Sverige. Det är lite fler än antalet katoliker eller pingstvänner. Ateisterna är många gånger fler, förmodligen den enskilt största gruppen om vi pratar om livsåskådning i form av religion/icke-religion.  Praktiserande kristna är få och de praktiserande muslimerna är ännu färre. Det behövs därför knappast nån specifik muslimsk helgdag. Behovet av att upprätthålla och ha ickereligiösa helgdagar är därmed betydligt större.

Den dag som därför borde göras till helgdag är midsommarafton. Midsommar afton är i Sverige inte förknippad med någon idag levande religion (de få asatroende som finns i världen får nog mest betraktas som kuriosa). Dessutom borde midsommarafton och midsommardagen vara en bestämd datum och inte alltid på en helg. Det vore en helgdag värd att införa i Sverige. Speciellt som det är den näst största helgen. Om vi räknar jul som störst och nyår som trea.

Förutom midsommar och nyår har Sverige idag två sekulära helgdagar, nationaldagen och första maj. Jul kanske också kan räknas som en sekulär helg, men däremot knappast pingst, påsk och kristi himmelfärd. Frågan är om vi inte borde byta några kristna helgdagar mot nya sekulära istället. Dvs helgdagar som kan firas av alla på ett jämlikt sätt. alternativet är kanske att ha det som i New York. Judar får vara lediga på judiska heldagar, kristna på kristna och muslimer på muslimska. Fast vi i Sverige måste väl lägga till sekulära helgdagar för ateisterna och agnostikerna. Kanske är det en bra idé. Eller inte.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements

7 Replies to “Det behövs inga muslimska helgdagar”

  1. Den riktiga midsommarafton inföll fram till mitten av 1950-talet alltid den 23 juni, oavsett veckodag. Då införde socialdemokraterna vad som i min släkt föraktfullt kallades ”sossemidsommar”, alltid på en fredag, för att arbetarna skulle kunna supa till ordentligt.

    1. Nja, syftet var nog att vi skulle arbeta mer, inte supa mer. Med midsommardagen på en lördag blev antalet lediga dagar färre.

  2. Midsommarafton inföll alltid den 23 juni fram till mitten av 1950-talet, när socialdemokraterna införde vad som i min släkt föraktfullt kallades ”sossemidsommar”, för att arbetarna skulle kunna supa till ordentligt.

Kommentarer inaktiverade.