Mördad i Malmö knuten till M-falangen

Den man som mördades utanför Sibbarps kallbadhus har enligt polisen kopplingar till den så kallade M-falangen, en gruppering inom de jugoslaviska gangsternätverken i Sverige. Under en längre tid har denna gruppering legat i krig med K-falangen. Motsättningen kan ha flera orsaker, dels familj, heder och sådant, kamp om kontroll över narkotikamarknader i Malmö, det kan finnas kopplingar till andra motsättningar inom den svenska gangstervärlden och dessutom till händelser nere på Balkan. Riktigt hur det hänger ihop kanske vi aldrig får reda på. Andra kriminella hävdar dock att den mördade inte längre hade några kopplingar till kriminell verksamhet. För mig verkar det osannolikt.

Något hände dock inom de jugoslaviska nätverken i Sverige i slutet av 1990-talet och därefter har en rad nyckelpersoner mördats med start 1998. Dragan Joksovic mördades 1998, Milan Sevo utsattes för mordförsök 2001 (och blev själv häktad för mord lite senare, han lever idag i Serbien) och 2003, Ratko Djokic år 2003 och Pera Grujic år 2005. Alla dessa mördade hade kopplingar till Arkan och nätverket kring Rade Kotur misstänks ha legat bakom några av morden. Alla händelserna hänger dock inte med nödvändighet ihop.

En del av dess motsättningar och mord skulle istället kunna ha med Torgny Jönsson och hans låneaffärer att göra. Människor ur de jugoslaviska nätverkan ska ha börjat använda Jönsson för att tvätta pengar, men enligt uppgifter i media har han blåste en del av dem på pengar. Såväl den 2005 mördade Pera Grujic som den nu mördade mannen ska ha förmedlat pengar till Torgny Jönsson:

Sommaren 2005, en 62-årig man känd som Gudfadern, mördas i ett iskallt attentat på Södergatan i Malmö. 62-åringen hade flera gånger suttit i förhandlingar med kriminella lån­givare och tagit personligt ansvar för skulder.

Vintern 2007, en 33-årig svartklubbsägare skjuts ihjäl av en väntande mördare när han är på väg in i sitt parkeringsgarage på Bennets väg. 33-åringen var mellanhand i Jönssons internationella affärer.

Av dokumenten i Jönssonhärvan framgår att den mördade 36-åringen förmedlat 1,3 miljoner kronor till Jönsson, men endast fått tillbaka cirka 300?000 kronor. Mordet på Sibbarp kan alltså vara en signal till Jönsson, eller kretsen runt honom, att betala. Att mörda huvudmannen, ”Maffians bankir” själv, lönar sig inte och är nära nog omöjligt – han sitter på kriminalvårdsanstalten Kumlas säkerhetsavdelning.

Troligt är också att mordet vid Sibbarps kallbadhus aldrig blir löst. Med all sannolikhet är mördaren en inhyrd torped från Balkan-halvön. Han försvann säkerligen snabbt ut ur Sverige efter mordet. Ett mord som påminner en hel del om mordet på Erik Dahlbergsgatan i Göteborg. Mördaren väntade lugnt och en stund. Han brydde sig inte om att folk såg honom och efter mordet gav han sig iväg från platsen på ett lugnt och inte stressat sätt.

Mordet på Erik Dahlbergsgatan i Göteborg är kopplat till Naserligan och deras fiender inom den lokala gangstervärlden i Göteborg. Något som dock inte hindrar att det också kan finnas kopplingar till andra motsättningar inom de jugoslaviska nätvkerna, både här i Sverige och på Balkan.

Läs också:

  1. Naserligan – en del av juggemaffian
  2. Joksos arvtagare – inblandad i Västbergarånet?
  3. Malmös ”jugoslaviska” maffiakretsar
  4. Exjugoslaviska nätverk: Spelkungen – Rade Kotur
  5. Operation Adam knäckte Balkanrelaterat knarknätverk
  6. Dragan Joksovic – krogkungen
  7. Arkan

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements