Skärpta upphandlingsregler och gangstergäng

Del 13 av 27 i serien Maffia och företagande

En väsentlig verksamhet för gangstergäng är ekonomisk brottslighet med skattesmiteri och svartjobb som centrala ingredienser. Även pengatvätt är en del av det som kräver företagsverksamhet för att kunna genomföras. Man kan på olika sätt genom att driva företag förvandla pengar som förvärvats genom olaglig verksamhet, svarta pengar, till vita lagliga pengar genom olika transaktioner.

Svarta löner innebär också låga kostnader och det gör att företag som kontrolleras av gangstergäng ofta kan lägga mycket låga anbud och få underentreprenörsuppdrag åt stora byggbolag. Byggbolaget Peab som är inblandat i flera korruptions- och ekobrottsskandaler tycks ha varit en flitig beställare av jobb från företag med anknytning till gangstervärlden och med svart arbetskraft. Denna typ av verksamhet verkar vara vanligast inom de kriminella mc-nätverken Hells Angels och Bandidos.

För att komma till rätta med problemet, som är mycket större än att offentliga pengar går till gangstergäng, räcker det inte med förbättrade upphandlingsregler och upphandlingskontroller. Det behövs mer. Fackligt veto mot bemanningsföretag och/eller förbud mot bemanningsföretag och/eller annat liknande krävs också. Dessutom krävs naturligtvis att grunden för de kriminella gängens rekrytering tas bort. Arbetslösheten måste minska, bostadsbristen måste bort, segregationen minska och ojämlikheten minska.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Series Navigation<< Stureplanskändis – kokainsmuggling och terrorbrottMut- och ekobrottshärvorna i Göteborg >>
Advertisements