Terrorismen i Europa – inte högerextremistisk

Det cirkulerar ett påstående på facebook bland vänsteraktivister om att högerextrem terrorism skulle vara det vanliga i Europa. Påståendet är inte sant så länge vi håller oss till vedertagna terrorismdefinitioner enligt Europol.

Huvuddelen av terrorismen i Europa är visserligen nationalistisk och separatistisk. Men den är inte högerextrem. De länder som har flest terroristdåd är Spanien (171 st år 2009), Storbritannien (124, samtliga i Nordirland) och Frankrike (95 stycken samma år). Totalt rapporterades 418 fall (inklusive Storbritannien). Av dessa rapporterades 4 stycken som höger och 40 som vänster. 1 islamistiskt. Den överväldigande delen av alla  terroristbrott i Europa ansågs vara separatistiska (361 stycken) och så har det varit under lång tid. Det handlar om terroristbrott begångna av organisationer som Real IRA, Continuity IRA, ETA, Taldes Y/SEGI, Resistencia Galega, Independentismo Radical Galego eller FLNC. Organisationer som nog inte anses vara högerextremistiska (när det gäller den baskiska organisationen Taldes Y/SGI vet jag inte vad den är för nåt, den står för flest terroristbrott i Spanien, kanske är den högerextrem, inte vet jag). Dessa organisationer stod tillsammans för majoriteten av alla terroristattacker i Europa och har så gjort under lång tid. Naturligtvis kan de inte heller anses vara vänsterextremistiska.

I Norden har vi under ett år så få terroristbrott att statistisk över ett år blir meningslös. Men sen första världskriget har de flesta terroristdåd i Norden varit högerextrema. Så är det inte i Europa. Men terrorismen i Europa är minskande enligt Europols rapporter Tesat. den norske terroristen Anders Behring Breivik är en ganska typisk nordisk terrorist. En högerextremist. De kan och ska bekämpas. Samtidigt som vi kämpar för ett öppet, tolerant och solidariskt samhälle.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Anonym

  Om man definierar vänstern som god (rätt värderingar) och högern som ond (dåliga värderingar) så är det högerextremism som räknas, och vänstervåldet då bara ett nödvändigt ont.

 • . .

  Europeiska terrorister är alla katoliker. Ändå talas det aldrig om den katolska terrorn.
  När någon från ett land som står under ockupation spränger en bomb hos ockupationsmakten, då är det terrorism. När denna någon är från ett muslimskt land, då är det islamistisk terrorism?  
  När en ensam galning spränger sig själv i Stockholm, då är islam ett stort hot; Han ses i ett sammanhang.
  När en ensam galning gör än värre i Oslo, då ser man sammanhanget, men ser det inte som ett hot.

  Vad är det för fel på folk?

 • Pingback: ETA lägger ner vapnen för gott | Svensson()