Familjen Wallenberg – Europas mäktigaste finansfamilj

Familjen Wallenberg saknar motstycke i den internationella västliga finansvärlden. Det finns ingen annan familj som tillhört de mäktigaste ekonomiska makthavarna i så många generationer som familjen Wallenberg.

Det finns ytterst få finansfamiljer som kontrollerar företag med lika många anställd som det totala antalet anställd i de företag som Wallenbergs kontrollerar. Inte heller finns det lika många som kontrollerar ett så stort sammanlagt kapital som familjen Wallenberg gör. Däremot är de enskilda familjemedlemmarna sällan med på listningar av Sveriges rikaste.

Familjen Wallenberg styr och kontrollerar inte via privat ägande i huvudsak utan genom stiftelser, banker, investmentbolag och private equity-bolag.

Nu ska Marcus Wallenberg dessutom bli styrelseordförande i ett statligt bolag, LKAB. Något som fått många att höja på ögonbrynen. Men det är ju inte första gången som Wallenberg och staten samarbetar. SAS och föregångaren ABA är exempelvis en skapelse av Wallenberg och staten. Det har ju snarare varit regel än undantag under alla de år som socialdemokraterna styrt Sverige. Så att en Wallenbergare sitter i styrelsen för ett statligt företag är faktiskt egentligen inget nytt (exempelvis har det förekommit i SAS styrelse).

Läs mer:

Intressant?
Bloggat: Jinge,
Borgarmedia: AB1, 2EXDN1, 2, 3, 4SVD1, 2, 3, 4SVTE24_1,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements

Ett Svar på “Familjen Wallenberg – Europas mäktigaste finansfamilj”

Kommentarer är stängda.