Riksdagsmän tjänar bra med pengar

Ett faktum är att riksdagsmän har höga löner. Det betyder att också en politisk vilde som William Petzäll har en hög lön. Det är naturligtvis inte Petzälls fel att han har en hög lön, utan det är ett beslut som alla politiker är ansvariga för. En del media och en del bloggare anser att pengarna är den verkliga anledning till att Petzäll stannar kvar som riksdagsman trots att Sverigedemokraterna (SD) ville att han skulle lämna. Han själv har också uppgett att han skulle lämna riksdagen om han fick ett återfall i missbruk, vilket tydligen hänt under sommaren. SD har därför krävt att han avgår som riksdagsman, men William Petzäll har alltså istället valt att lämna SD och stanna kvar i riksdagen.

Han har rätt att stanna kvar i riksdagen som politisk vilde och jag ser egentligen inget demokratiskt problem med det. Däremot anser jag att riksdagsmännens löner är för höga, de borde snarare motsvara en genomsnittlig svensk lön, vilket väl är cirka 20 000 kronor lägre per månad än vad riksdagsmännen idag har i lön.

Intressant?
Bloggat: Jinge, Röda Berget,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements
 • Jo, ökningen har ju onekligen varit uppseendeväckande. Från 21 625 kr per månad 1991 till 56 000 kr idag. Hade man ist följt inflationen hade lönen legat på knappt 30 000 kr.

  Just ökningstakten har jag inte sett någon förklaring till.

  • Den borde ligga nånstans kring 30 000 kronor. Det vore en vettig riksdagsmannalön som jar det det.

  • Anonym

   Är inte det den klassiska ordningen i degenererade imperier? Toppen ger sig själv privilegier och excesser medan befolkningen får det stadigt sämre. Fördelen med demokrati är att denna form av degenerering tar längre tid, men immun är inte demokratin.

 • Pingback: Nej – Petzäll blir inget hett villebråd för andra partier « Magnus Andersson()

 • Pingback: Borg flippfloppar om utanförskapet « Ett hjärta RÖTT()

 • gertkvist

  En månadslön på 30 000 är i många brancher inte särskilt hög. Jag har för mig att sophämtarna i Stockholm kunde tjäna 36 000 kr i månaden. Läkare, civilingenjörer, jurister, ekonomer men även många hantverkare tjänar mer än 30 000 i månaden.

  Den enda rimliga lösningen vore att riksdagsledamöter tjänar lika mycket som deras inkomst senaste året innan de blev riksdagsledamöter, dock lägst 25 000 kr/mån. Därmed skulle alla misstankar om att man blir politiker för pengarnas skull försvinna.

 • Pingback: William Petzäll – Numera vilde | Fredrich Legnemarks blogg()

 • Pingback: Riksdagsmännens höga löner är problemet | Svensson()