Google har beslutat att min blogg är politiskt olämplig

Härom morgonen, närmare bestämt den 11 november, upptäckte jag att det fanns kala vita ytor på vissa ställen på min blogg. Där reklamen från Google brukade vara, i sidhuvud och i sidospalter. Jag tyckte det var konstigt och började undersöka det hela. Jag kunde inte logga in på mitt adsense-konto (Google-reklam-kontot) och jag kollade min mejl. Där fanns ett kryptiskt mejl från Google med en länk till att överklaga deras beslut om att stänga mitt adsense-konto (länken utelämnad nedan):

Vi har granskat våra uppgifter och har fastställt att ditt AdSense-konto riskerar att framkalla ogiltig aktivitet. Eftersom vi har ett ansvar att skydda våra AdWords-annonsörer från ökade kostnader på grund av ogiltig aktivitet är vi tvungna att inaktivera ditt AdSense-konto. Både ditt utestående saldo och Googles del av inkomsten kommer att återbetalas till de berörda annonsörerna.

Vi hoppas att du förstår att vi måste vidta sådana åtgärder för att upprätthålla effektiviteten i Googles annonseringssystem, i synnerhet när det gäller relationen mellan annonsören och publicisten. Vi förstår att detta kan medföra problem för dig, och vi tackar på förhand för din förståelse och ditt samarbete.

Om du har frågor om de åtgärder som vi har vidtagit, hur du kan överklaga beslutet eller ogiltig aktivitet i allmänhet finns det mer information på (här fanns länken som gick till en sida för att överklaga en avstängning på grund av brott mot Googles policy).

Jag överklagade förstås beslutet från Google eftersom jag uppriktigt inte begrep ett dugg av deras mejl om avstängningen. Mer än att de hävdar att mitt konto kan utnyttjas för ogiltig aktivitetet, men det gäller ju naturligtvis alla adsense-konton. Det är ju knappast nåt unikt för mitt konto och inte heller något som jag kan se utgör ett brott mot deras regler eller policy. När jag överklagade och hävdade att jag inte begrep vilket fel jag skulle gjort meddelade man mig kort att jag inte brutit mot policyn men att det förekom ogiltiga klick. Det kan det kanske ha gjort, det vet jag ingenting om eftersom Google inte gav mig en möjlighet att kolla upp vad som hänt utan stängde kontot rakt av. Jag överklagade igen. Och till slut fick jag följande svar:

Tack för din överklagan. Vi uppskattar den ytterligare information som du har angett och ditt fortsatta intresse för AdSense-programmet. Vi har noga granskat din kontoinformation och övervägt dina synpunkter, men våra specialister har bekräftat att vi inte kan återställa ditt AdSense-konto.

Ett svar som ju faktiskt inte betyder ett skit. Enda möjligheten till att det kan ha funnits ogiltiga klick är om någon med flit ägnat sig åt det för att beröva mig möjligheten att tjäna lite extrapengar. Det är väl fullt möjligt att nån vrickad rättshaverist eller fientlig högerextremist gjort nåt sånt. Men det är ju ingenting jag kan hållas ansvarig för. Men av allt att döma så har inget sådant hänt. Senaste gången jag kollade mitt adsense-konto (i början av november) fanns ingen förändring i klick-aktiviteten i jämförelse med tidigare. Mina inkomster från Google-Adsense har varit stabila under lång tid (de har varierat mellan 800 och 1 500 kronor per månad under ett par år). Jag har aldrig märkt någon form av konstig klick-aktivitet.

Min uppfattning är att Google stängt av mig från möjligheten att tjäna lite extra pengar av helt andra skäl än ogiltiga klick. Av politiska skäl. Nån eller några av deras annonsörer har uttryckt klagomål på min blogg av en eller annan anledning och Google har böjt sig för dessa mäktigare personers/företags påtryckningar och intressen. Detta i sann Googleanda då ju företaget är känt för att tillmötessgå diktatorer och andra makthavare. Google och dess annonsörer gillar helt enkelt inte kritiker av det kapitalistiska systemet. Det är som jag ser det helt enkelt ett politiskt ställningstagande av Google. Kanske är jag lite väl konspiratorisk, men något stämmer inte med det som Google hävdar och det är ju mycket vanligt att företag inte vill annonsera i vänstermedia.

Hur stor risken är att Google ska fortsätta utsätta min blogg för trakasserier är vet jag inte, men det kan kanske inte helt uteslutas. Risken är väl därför att de på rent politiska grunder också sänker min Google-rank eller tar bort mig från deras sökmotor (jag får omkring 50% av mina läsare och besökare från sökningar på Google). Och hur blir det med mitt Gmail-konto?

I slutändan är det mycket lite jag kan göra åt mitt stängda adsense-konto. Ingen kan ju tvingas att annonsera nånstans. Men det vore trevligare om Google var ärliga med vad de gör och inte försökte hitta på att jag missbrukat mitt adsensekonto.

Media om Google: Chef, Sydsvenskan, Resumé, SVT, TV4, DN1, 2, 3, Bonnier, DM1, 2, EX, MV, IDG1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, Makthavare, NyTeknik1, 2, SVD1, Borneo Family, Karl Sigfrid,

Media om problem på nätet: IDG1, 2, 3, Jerlerup,

Media om Internet: DN1, 2, 3, 4, IDG1, 2,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Powered by Qumana

Advertisements

8 Replies to “Google har beslutat att min blogg är politiskt olämplig”

 1. Du måste ju gå vidare med det här tills de svarar på något annat sätt en med ren nonsens. ”..våra specialister har bekräftat..” VADDÅ?? PGA.? Är det inte meningen att annonsörer ska tjäna pengar även på klick från en ’vänsterblogg’? Vad har de för problem med det?

  1. Det finns liksom inget man kan göra mer än att fråga Google om vad de anser ha hänt och de svarar med all sannolikhet inte. Jag kommer förstås att fråga dem.

 2. Jag håller med om att det kan vara läskigt att bli avklippt helt plötsligt, men försök att tänka lite på vilka känslor din blogg framkallat på andra änden av denna dispyt. Jag hade i alla fall tolkat saker lite annorlunda, ungefär så här:

  – Google är ett privat företag, och det har lagts ner många arbetstimmar på uppbyggandet av företaget.
  – Din blogg representerar ett väldigt starkt vänsterperspektiv, en ideologi som ofta förknippas med höga skatter (och därmed ett mycket mer intensivt ifråntagande av det som Google-programmerarna har åstadkommit).

  – Google-anställda ser detta, och väljer att tacka nej till vidare annons-samarbete.

  Om Google vore statligt så vore det en helt annan sak, men här rör det sig om något privat. Jag läste igenom hela inlägget igen, men kan inte riktigt se något att bli upprörd över. Dessutom finns det säkert andra partners med andra krav där ute…

  Det skulle vara intressant att veta hur du tänkt, min attityd är i alla fall att man bör fråga sig ”Är det en statlig eller privat angelägenhet?” innan man börjar bli upprörd över ett oväntat nej.

  1. I ett slag har du legitimerat individuella aktioner emot privata företag som agerar politiskt, fine by me. Men jag tror inte det var din avsikt.

  2. Jag är inte så värst upprörd över att de inte villl annonsera hos mig. Jag är irriterad för att de ljuger. De är inte ärliga. Istället för att säga att vi vill inte annonsera hos dig av politiska skäl hittar de på att jag fuskar med klicken. De vågar själva inte stå för sitt politiska agerande.

   Men det du skriver betyder mer som ju martin1337 kommenterar och som jag håller med om.

   Sen begriper jag inte vad skatter har med saken att göra. Jag är för så låg skatt som möjligt för vanligt folk, borttagna avdrag (rut, rot, resor och räntor) för att sänka skatten på arbete istället för att ha avdrag. Jag är däremot för förmögenhetsskatt, fastighetsskatt och att skatta på alla typer av inkomster ska vara lika. Mend et är ju lite off-topic onekligen.

Kommentarer är stängda.