Vänsterpartiets partiledarval

Vänsterpartiet har just nu kongress. Igår beslutade man att inte ha ett delat ledarskap för partiet. Resultatet i omröstningen fick Ulla Andersson att dra tillbaka sin kandidatur till partiledarposten. Idag ska man välja partiledare. Sannolikt väljer man Jonas Sjöstedt.

Men kanske är partiledaren inte det väsentliga utan hur vänsterpartiet kommer att ställa sig politiskt. Både sett ur ett internt perspektiv och ett externt. Kommer man att bli ett socialdemokratiskt samarbetsparti på samma sätt som SF i Danmark eller SV i Norge? Eller kommer man att bli ett mer klassmässigt agerande parti som Enhedslisten i Danmark? Kommer vänsterpartiet att bli ett internt mer demokratiskt fungerande parti på samma sätt som Enhedslisten eller som SV och Rødt i Norge?

De frågorna är viktigare än själva partiledarvalet men jag är övertygad om att partiledarvalet kommer att påverka hur det blir och även omvänt, inställningen i de ovan formulerade frågorna avgör också i viss mån vem som blir vald till partiledare. Personligen är jag övertygad om att Vänsterpartiet kommer att förändras mer och till det bättre om Jonas Sjöstedt blir partiledare. Rossana Dinamarca känns mer som en förlängning av perioden Lars Ohly. En period av sosseanpassning och utan vänsterprofil. Enligt min mening står dessutom Sjöstedt till vänster om Dinamarca.

Intressant?
Bloggat: Annarkia, Röda Malmö, Röda Lidköping,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements