Borgartidningarna hyllar högermannen Löfven

Jag har skrivit det tidgare. Valet av Stefan Löfven till partiledare för socialdemokraterna är att välja en fortsatt högerinriktning för socialdemokraterna. Det är att välja en man som ville ha ryska maffian som ägare till Saab Automobil, en man som gör nästan vad som helst för att gynna storkapitalet bara det ger ett par jobb åt metallarbetare.

Det är ett val av en person som är fintligt inställd till jämställdhet och fientligt inställd till miljöarbete. En stabil borgerlig högersosse. Följaktligen jublar borgartidningarnas ledarskribenter. Med Löfven är socialdemokraterna ett part strakt förankrat i samma politiska fåra som moderaterna med privatiseringar, nedskärningar, avregleringar, ökade klyftor och ojämlikhet som inriktning på politiken och som resultat av politiken.

Intressant?
Bloggat: Röda Umeå, Kildén & Åsman, Röda Malmö, Ilona Waldau, Sjöstedt, Annarkia, Bjereld, Axner, Moberg, Röda Lund,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements

16 Svar på “Borgartidningarna hyllar högermannen Löfven”

 1. Många inom extremvänstern har enligt mig en skev uppfattning om hur röd socialdemokratin är och bör vara. Givetvis måste ni på något sätt positionera er bort från dem, annars får ni ju inga väljare, men ändå…
  Socialdemokratin var, liksom alla partier, mer förskjutna åt vänster på 60-70-talet. Det illustreras i vilka frågor som behandlades då. Därefter har alla partier gått åt höger, eftersom samhället åtagit en annan karaktär, från produktion till kunskapssamhälle. Av det följer ökat intresse för individen.

  Du kanske tror att syftet med ett val går ut på att vända ”privatiseringar, nedskärningar, avregleringar, ökade klyftor och ojämlikhet ”

  …visst så kan man tycka, men vill man vinna ett val krävs många röster. Jobb och tillväxt är centralt för en majoritet i detta land. Om Löfven argumenterar för en aktiv industripolitik kommer stora skaror av LO-kollektivet (som jag nu tror bara till 50 procent röstar på s) återgår till tradititionella s varpå opinionen vänder. 

  1. Du påstår att extremvänstern (vilka du nu menar) har vissa åsikter. Du vet inget om vänstern så sluta med såna dumheter. Vi skiter i sossarna per se, vi vill ha en viss politik, skit samma vem som står för den. Det är inte sossarna vi tycker nåt om, utan politiken. Sossarna är bara en sak som kan användas som en del av budskapet.

   Du fokuserar på val. Valet är för mig inte speciellt intressant. Det är bara en liten del av hur en demokrati funger, hur politiskt arbete går till osv. jag tror inta man kan förändra saker genom val. Det som krävs är istället aktiva demokratiska folkrörelser. Finns det så kan man också använda velen som en plattform för förändring. Inte annars.

   Din okunskap om vänstern i sin helt, om extremvänstern i synnerhet och din fokusering på val innebär att di faktiskt inte förstå vad det är du kritiserar. Du bör nog läsa på lite. Dessutom har du illusioner om LO-kollektivet som knappast motsvaras i verkligheten. Jag pratade igår med två Volvoarbetare (Vänner till mig) och de hade minsann inget till övers för högersossen Löfven. Stödet fört Löfven är minimalt i de grupperna kan man nog säga (exempelvis hos lågavlönade kvinnor, i Kommunal och andra stora LO-fack).

 2. Ja, om det finns ett stort stöd bland Metallare för Löfven, kan man undra vad det baseras på.
   
  Mannens karriär har gått ut på att anpassa sig till rådande ordning, inte förändra den.  I den ordningen ingår en ständig press på löntagare, det Löfven som facklig företrädare var satt att jobba emot.

  I den ordningen ingick också att bara se till de egna, trots att Metall är en del i LO-kollektivet, något som mynnade det ut i att Metall körde sitt eget race.

  Det bestående minnet att Löfven verk inom Metall  är att han i panik aktivt bidrog till lönesänkningar under finanskrisen, en kris som inte slog särskilt hårt mot Sverige, i tron att det räddade jobb, fast det egentligen bara räddade vinster åt ägarna.

  Att ägarintresset Svenskt Näringsliv gillar honom är lättbegripligt.

 3. De flesta människor är okunniga och bryr sig marginellt. Många röster kan erhållas genom enkel identifikation mellan de röstande och ledaren. Många tänker: ”aha, han är metallare, det känns tryckt, då röstar jag på honom”.  

  Till skillnad från dig tror jag inte att majoriteten är intresserade av en sådan demokratirörelse som du förespråkar. Man har familj och hus, försöker få ekonomin att gå ihop och åker på en solresa varje år. Det är livet för många inom LO. 

  Att ens prata om höger och vänster inom (s) är ett tecken på tunnelperspektiv. S är och bör förbli ett arbetarkapitalistiskt parti där individens plånbok går hand i hand med det offentliga – precis så sa Löfven idag. 

  Jag beklagar att dina vänner på Volvo inte har mycket till över för Löfven. Troligen förstår de inte vikten av aktiv industripolitik för att trygga sina egna jobb. Forskning, utveckling och entreprenörsskap är viktigare än högre lön. Volvo bör erbjuda alla anställda skolning i detta så att sammanhållningen blir bättre. 

  1. Ärligt sagt. Din von-oben attityd och arrogans mot folk går mig på nerverna. Mot mitt folk. De människor som står mig nära, är mina släktingar, vänner, tidigare arbetskamrater. Det folk som inte har råd med utlandsresa (majoriteten arbetare åker inte utomlands varje år), det, inte har råd med hus alternativt inte har råd med bil. Din tro på att just du vet vad som rör sig i vanligt folks huvud. Jag har ingen aning om det, jag uttalar mig inte om det. Jag uttrycker mina åsikter. Du uttrycker dina åsikter om vad folks åsikter är. Sluta med det. Det är löjligt och arrogant. Din okunskap om socialdemokraterna och politik likaså. Skaffa dig en egen blogg.

   Sen tror jag inte heller att vanligt folk idag är bredda att anamma mina åsikter. Det är liksom inte poängen och jag har heller aldrig påstått det. Jag talar för mig själv och eventuellt för mina åsiktsfränder. Inte för några andra. Många vill uppenbart läsa det jag har att säga så helt konstigt är det uppenbart inte.

   1. På vilken punkt är jag fördomsfull? Att människor är okunniga talar det mesta för eftersom intresset för politik sjunker. Kunskaper i arbetsrätt, hur företag etableras etc… tror jag heller inte hög. 

    Ditt folk? Alla är individer. Visst åker inte alla på utlandsresa! Jag gör det typ aldrig. Alla förvärvsarbetare, individer med fast inkomst, har dock råd med bostad. 

    Jag studerar ämnen där individers val inom bla ekonomi undersöks. Jag har absoluta kunskaper i detta. 

    Till utgångspunkten: basindustrin är stor och de anställda många. Kan kan nå LO-folket har han vunnit mycket! 

    1. På denna:
     ”De flesta människor är okunniga och bryr sig marginellt.”

     Den tangerar förövrigt Reinfeldts syn på människorna i landet.

    2. Du är fördomsfull, arrogant och har en överlägsen von oben attityd De flesta människor är inte alls okunniga. Att påstå det är att visa upp ett oerhört förakt.

     Ingen individ existerar i ett vaccum. Därför invididkonceptet överreklamerat.

     Nej du har inte absoluta kunskaper om ekonomi och individens val bara för att du studerar ämnet och tror att du är expert på det. I själva verket vet du förmodligen mycket lite. Återigen visar du upp en häpnadsväckande korkad inställning och en löjlig arrogans.

 4. ”Att ens prata om höger och vänster inom (s) är ett tecken på tunnelperspektiv.”

  Det är uteslutande borgare och högersossar som kommer med sådana påståenden.
  Syftet är som alltid att försöka tysta allt som pekar ut högersossarna för att just vara höger istället för sossar.

  För borgarna är det utmärkt att ha borgare som kallar sig socialdemokrater, då det breddar deras politiska bas och gör det lättare att få igenom borgerlig politik. 

  Men det får inte bli allmänt vedertaget att det ränner borgare som kallar sig sossar i partiets topp, ty det skulle kunna rämna möjligheten till att få igenom borgerlig politik, därav detta idoga förnekande som kofot är en del i och här ger uttryck för.

Kommentarer är stängda.