Jag gillar inte religiösa kläder men folk ska få ha vad de vill på sig

Rent grundläggande tycker jag folk ska få ha vad de vill på sig. Överallt där så är möjligt. Det finns arbetsplatser där det inte går, exempelvis livsmedelsindustri, polis, sjukvård och olika typer av offentlig service. Man kan inte ha täckt ansikte om man ska jobba med människor på ett socialkontor eller på försäkringskassan. Man kan inte se ut som punkare om man arbetar som polis. Inte som skinhead heller, tyvärr gör allt för många poliser det idag. Man måste ha klädsel i överensstämmelse med hygienregler och lagar när man arbetar på sjukhus och i livsmedelsindustri. Så man kan på många ställen inte gå klädd hur som helst.

I princip är jag dock för att man ska kunna ha vilka kläder om helst. Även kläder med religiös innebörd som hijab, nikab osv. Det finns situationer där detta kan vara problem naturligtvis, ett täckt ansikte avpersonifierar en människa och alla religiöst färgade kläder och symboler sänder signaler till människor runtomkring som påverkar hur de ser på bäraren. För mig är hijab och andra liknande kläder en signal om konservatism och intolerans. Det var så det var när jag var liten. De som bar hijab där jag växte upp var de gammaldags människorna. De som var mot kortspel, dans och fritt umgänge mellan ungdomar av olika kön.

Så ser jag på det än idag. Hijab, nikab och liknande plagg är konservativa symboler. Men det hindrar inte att folk ska ha rätt att bära dem om de vill och när de vill (med vissa undantag som jag redogjort för ovan). Jag skulle personligen också tycka det svårt att undervisa elever med nikab eller burka dvs elever med täckt ansikte, men eftersom det går att undervisa blinda eller för blinda att undervisa andra så kanske det ändå inte är problem.

Ett stort problem är det ju inte heller. Dels för att det finns så få muslimer i Sverige, dels för att bara en liten del av dessa är fundamentalistiskt troende och tillhör de grupper som kan tänkas använda hijab, nikab eller nåt annat religiöst klädesplagg av samma typ.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements