Hjärna konsumtion

Boktips
Dömd till konsumtion av sinnesintryck
Åke Daun
Stockholms universitets förlag

Hjärna konsumtion

Man ska helst inte recensera sina vänner så jag presenterar bara kortfattat för Anders Svenssons vänsterblogg denna 150-sidors bok som är ett ”Bidrag till modernitetens historia” (undertiteln). I skriften blandar etnologiprofessor Åke Daun tvärvetenskapligt sitt gedigna folklivskunnande med nyare rön inom evolutions- och hjärnforskning – en föredömlig humanintegration av kultur och biologi.

Huvudtemat är en jämförelse mellan ”förrgårdagens” traditionella lokala agrara bondesamhälle med Kyrkan som auktoritet, gårdagens moderna nationella industriella arbetarsamhälle med Vetenskapen som auktoritet, samt dagens postmoderna globala tjänsteproducerande medelklassamhälle med Individen som auktoritet (en tid utan fasta sanningar).

Argumentationen är djuplodande, men troligen svårsmält för många; Fri vilja existerar inte. Vi är skapta för att konsumera sinnesintryck, varor och tjänster – härmande varandra. Alla individers detaljaktiviteter förändrar tillsammans samhället på ett oplanerat och oförutsägbart sätt. Vår tids storskaliga samhälle är oöverblickbart och troligen omöjligt att styra.

Hans Norebrink

Läs mer: Marianne Jeffmar, SR,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Köp boken hos Adlibris

Advertisements