Våldtäktsanklagelser mot IT-miljonär falska

Den svenske IT-miljonären Niklas Adalberth greps i New York i februari, misstänkt för sexuella övergrepp och våldtäkt. Efter två dagar i häkte och efter att ha betalat 66 000 kronor i borgen släpptes han och hans medmisstänkte men fick inte lämna USA. Åtalet lades ner efter tre veckor i brist på bevis. Enligt en av de misstänkta Niklas Adalberth är de nu frikända vilket verkar underligt, för frikänd kan man väl bara bli om det varit en rättegång. Dessutom är varken nedlagt åtal eller frikänd alltid detsamma som oskyldig till en viss handling. Även om det ska betraktas som detsamma som oskyldig till att ha begått ett brott.

Niklas Adalberth är en av grundarna av företaget Klarna som sysslar med betalningslösningar på nätet. Han har valt att tala ut i Veckans Affärer om fängslandet och misstankarna i USA:

”Jag och Jens Saltin hade varit i San Francisco och mötte upp med några vänner i New York. Nästa dag blir vi falskeligen anklagade för något som vi inte gjort, något som är helt främmande för allt vi står för.

Lyckligtvis fanns det hård bevisning i form av övervakningskameror, vittnen och passerkort till hotellrummet som bevisade att hela historien var fullständigt påhittad”, säger Niklas Adalberth.

Han berättar också hur företaget hanterade mediestormen:

”Klarna hanterade det här väldigt professionellt. Personalen informerades omedelbart och alla stora kunder kontaktades.”

Enligt Adladberth är alltså hela historien påhittad och det kan så vara. I vilket fall finns inga som helst bevis för att något brott ska ha begåtts och därmed ska Adalberth och Saltin betraktas som helt oskyldiga. Dessutom sk man komma ihåg att falska våldtäktsanklagelser inte är helt ovanliga.

Antalet anställda i Klarna-koncernen är omkring 650. Största aktieägare i Klarna är Investment AB Öresund och Sequoia Capitalett företag som tidigare har investerat i Paypal och Google. Grundare av företaget tillsammans med Niklas Adalberth är Victor Jacobsson och Sebastian Siemiatkowski.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements