Om religiös fanatism

När religionen blir ondBoktips
När religionen blir ond
Charles Kimball
Natur och Kultur

Om religiös fanatism

Alla religioner har en kärna av människosolidaritet. Ändå har alla missbrukats till våld och förtryck. Hur är det möjligt, undrar amerikanen Charles Kimball, som med sin bakgrund som kvartsjude och baptistpastor med stor Mellanösternerfarenhet är sällsynt lämpad att besvara frågan.

Han resonerar i boken kring fem varningssignaler som indikerar att en religion/kyrka/tro är på väg att urarta i fanatism och terrorism: Anspråk på absolut sanning. Blind lydnad. Etablerandet av den fulländade tiden. När ändamålen helgar medlen. Att förklara heligt krig. En något repetitiv, politiskt korrekt grundbok om fundamentalism. Speciellt passande för kristna och andra religiösa.

Hans Norebrink

Läs mer: KB,

Intressant?
Bloggat: Bergmark, Annarkia,
Om fundamentalism och religion i media: DN1, 2, 3, 4, GP1, 2, 3, AB,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Köp boken hos Adlibris

Advertisements

4 Replies to “Om religiös fanatism”

 1. Religion, fanatism och ondska verkar höra ihop. Ändå är många beroende av sin tro. Ändå kan man fråga sig om Islam är nyttigt för Sverige;  http://www.blognyheter.se/r-islam-bra-fr-sverige/

  1. Denna gång godkänner jag din kommentar, men inte nästa. Vill du ha länkar från mig får du länka till mig. Då får du automatiskt en länk tillbaka.

   1. Jag tänkte inte så, men det låter vettigt. Jag inför en blogglista över bloggar jag läser. Din blogg blir den första att stå där
    hälsar
    Rolf

Kommentarer inaktiverade.