Polisens uppklarningsprocent säger inget om effektivitet

Igår presenterades siffror som visar att polisens uppklarningsprocent minskar. Trots att antalet poliser ökar. Det tas av tidningarna som ett tecken på att polisen effektivitet minskar. Men så är inte läget. Om polisen ägnar sig mycket åt trafikbrott och narkotikabrott så ökar antalet anmälningar av dessa brott ( i stort sett alla anmälningar beror på polisen aktivitet) som har en uppklarningsprocent på nästan 100%. I det läget stiger den totala uppklarningsprocenten utan att polisens effektivitet egentligen stiger.

Minskar antalet anmälda bostadsinbrott och cykelstölder ett bestämt år har det oftast inget med polisens verksamhet just det året att göra. Men uppklarningsprocenten ökar då de brotten har låg procent uppklarade brott. Med ökning av antalet anmälningar på detta område så minskar andelen uppklarade brott i dessa kategorier.

Med de minskade mörkertalen för våldtäkter och andra brott riktade mot kvinnor så minskar uppklarningsprocenten då brotten är svåra att få till utredning och åtal, än svårare är det att få till en fällande dom. Men det har väldigt lite med polisens arbete att göra så det säger inget om deras verksamhet.

Så andelen uppklarade brott är ett mycket dåligt brott och säger inget om polisens effektivitet. Polisen själv säger att de får ägna alltför mycket tid åt administration. Så kan säkert också vara fallet och det är ju knappast något som ökar antalet uppklarade brott eller minskar brottsligheten.  Förr fanns det anställda inom polisen som inte var polisere som skötte mycket sådant.

Men mäter vi polisens effektivitet i minskad brottslighet så har ju polisen varit framgångsrik de senaste 10-15 åren. Brottsligheten minskar. Men ingen vet vad det beror på egentligen. En bidragande orsak i Sverige kan säkert vara minskat drickande bland unga människor, men brottsligheten minskar i hela den rika världen så det finns nåt mer grundläggande i världens utveckling som påverkar.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om Polisen, Effektivitet, Uppklarade brott, Uppklarningsprocent, Samhälle, Brott, Våld, Politik

Advertisements