Zachrisson

Del 16 av 29 i serien Göteborgs handelshus på 1700-talet

Zacharias Zachrisson (-1750) var son till Zacharias Dulock i Filipstad och Lisken (Geschke) Dreijer, i sin tur dotter till rådmannen Martin Dreijer (-1657) i Göteborg. I sitt första äktenskap var Lisken (Gescke) Dreijer gift med Paul Werner (-1680), rådman i Kristinehamn. De hade sonen Paul Werner, rådman i Lidköping, som sålunda var halvbror till Zacharias Zachrisson.

Zacharias Zachrisson fick burskap som handlande 1722 och var därfter en viktig stångjärnsexportör. Han var gift med Barbara Sofia Liedberg (1706-1772), dotter till den mycket rike handelsmannen Christoffer Liedberg och Margareta von Minden).

Av döttrarna till Zacharias Zachrisson och Barbara Sofia Liedberg var Margareta Zachrisson gift med handelsmannen Erik Koch, Christina Zachrisson (-1770) var gift med superkargören Johan Henrik Nissen (1718-83) och Anna Dorothea Zachrisson med brukspatronen Samuel Thorsson. Sönerna Christopher Zachrisson, Johan Zachrisson och Martin (Mårten) Zachrisson (1742-1821) var alla handelsmän. Martin Zachrisson var gift med Maria Arfwidson i sitt andra gifte. Hon var dotter till Petter Arfwidson (1710-84). Hennes bror Samuel Arfwidson var gift med Maria Svalin (1771-1814), tidigare gift med Niclas Heegh och dotter till Peter Svalin (1729-98).

Martin Zachrisson drev en av Göteborgs större importfirmor på 1760 och 1770-talen. 1770 var han Göteborgs femte största importör, lika stor som Magnus Alroth. Han var också ägare av sillsalterier och trankokerier så sannolikt var salt en vara han importerade.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,

Powered by Qumana

Series Navigation<< AhlrothArfwidson >>
Advertisements

One Reply to “Zachrisson”

Kommentarer inaktiverade.