Det behövs en Barnaby i Sveriges Midsomer

I det lilla samhället Viken i Höganäs kommun i Skåne har en rad märkliga dödsfall och försvinnanden inträffat. Det är delvis bisarra och märkliga dödsfall och mord, det är försvinnanden höljda i mysterier och dunkel. Kort sagt så är Viken som ett slags svensk variant på Midsomer, men i verkligheten. Kanske inte riktigt lika hög mordfrekvens och kanske inte riktigt lika bisarra mord, men ändå. Det finns ytterligare minst en skillnad förstås. I Midsomer finns det alltid en Barnaby och denne löser skickligt alla gåtor, alla mord och märkliga händelser. Så är det inte i Viken, där misslyckas polisen med det mesta i lösningsväg. Exempelvis med det gäller det mordet på en lantbrukare som ägde rum förra året:

En teori är att 53-åringen utsatts för någon form av rånmord. Inledningsvis förhördes de 15-20 gästarbetare som arbetade på gården vid tillfället. Men det ledde inte vidare till någon misstänkt mördare.

I höstas gick länskriminalen ut i TV3:s Efterlyst och talade om en helt ny inriktning i utredningen. Att mordet kunde ha något att göra med de omfattande dieselaffärer som 53-åringen ägnade sig åt. Stor möda har lagts på att försöka kartlägga alla som någon gång handlat diesel på gården. Och man avslöjade också att stora summor kontanter hanterades på gården.

Man har tittat på det brutala mordet som ett lantbrukarpar i Alingsåstrakten råkade ut för i oktober förra året. Där har två polska män ställts inför rätta och de dömdes nyligen till livstids fängelse. Men länskriminalen har inte lyckats hitta någon koppling mellan männen och mordet i Viken.

I år har polisen arbetat intensivt med en inriktning som man inte vill tala närmre om. Och exakt när 53-åringen mördades håller man också för sig själv. Han hittades på förmiddagen av en anställd och en bekant sedan han inte dykt upp till ett planerat möte.

Mordet kringgärdas av stor tragik. 2009 dog 53-åringens bror och dennes särbo i en mystisk gasolycka på sin gård som ligger alldeles i närheten. Inledningsvis misstänktes mord. Efter en lång utredning kom länskriminalen fram till att det var brister i gasinstalleringen som ingen kunde skyllas för som orsakade parets död.

Frågan är om polisen till slut kanske ha börjat undersöka min märkliga och totalt osannolika teori om att alla de misstänkta våldsdåden i Viken har en koppling till finansmannen Björkegrens försvinnande år 1994. Om det hade varit i fantasins Midsomer hade teorin garanterat varit sann, men i verklighetens Viken är det förstås helt osannolikt. Och i fantasins Midsomer hade Barnaby förstås nystat upp mysterierna och trådarna ganska snabbt. Men i verklighetens Viken, Höganäs,  Helsingborg eller Skåne saknas det en sådan polis. Förstås.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements