Stora svenska jordbruk – Svedberga Lantbruks AB

Del 4 av 27 i serien Stora svenska jordbruk

En av Sveriges största mottagare av gårdsstöd är Svedberga Lantbruks AB. Bolaget och gården ägs av de danska bröderna Steffen Olsen-Kludt och Morten Olsen-Kludt sen år 2001. De köpte då gården från Kinneviks dotterbolag Mellersta Sveriges Lantbruks AB. Efter det har de tagit över driften av Rögle säteri, köpt Tånga gård och nu senast arrenderat Kulla Gunnarstorps gods med 700 hektar. Svedberga egendom består alltså idag av Svedberga, Tånga och Stora och Lilla Rönhult.

Man sysslar klassisk skånsk växtodling med sockerbetor, raps, konservärtor, åkerböna, korn och havre. Totalt brukar företaget nästan 1 940  ha, varav cirka 695 ha är Svedberga egendom och resten arrenderat. Lantbruket på gården skulle utan gårdsstödet från EU inte gå ihop utan tvingas till nedläggning.

Gården är från början en utgård till Kulla Gunnarstorp och arrenderades av växtförädlaren Weibulls. På 1930-talet såldes den till släkten Pauli och 1983 tog Kinnevik över och drev Svedberga i 18 år. För att i stället satsa på jordbruk i Polen sålde de alltså Svedberga 2001 till danskarna Morten och Steffen Olsen-Kludt som också äger en gård på Lolland där Morten Olsen Kludt också tycks bo. Även för gården på Lolland får man stora bidrag från EU.

Svedberga Lantbruk har ingen egen hemsida och information om verksamheten är därmed svår att få tag på, men sannolikt bedrivs inget miljövänligt eller ekologiskt jordbruk på gården eller på de arrenderade markerna. men det är en verksamhet som expanderat:

Men det är inte bara på grund av luckorna som Svedberga Lantbruk i skånska Ödåkra bubblat upp i toppen. På ett år har de gått från 18:e till fjärde plats (kan bli sjätte när alla stöd är klara). Lantbruket har expanderat kraftigt, och vill fortsätta med det.
– Ambitionen hos de danska ägarna är att under kontrollerade former utöka successivt, säger Gert Gren, driftsledare på Svedberga Lantbruk.

Ingen av företagets ägare tycks bo i Sverige men bröderna Olsen-Kludt bor i Danmark och allabolag.se har angivit fel uppgifter på den punkten.

Steffen Olsen-Kludt stavar också sitt namn omväxlande Olzen-Kludt och Olsen-Kludt och är egentligen advokat till yrket. Han driver i Danmark en advokatfirma som är specialiserad på lantbruksrätt och fastighetsrätt. Han sitter också i styrelsen för Topcare Nordic AB (här är det helt korrekt angivet att han bor utanför Sverige, men inom EES). Ett företag som säljer rengöringsprodukter, pappersvaror och kosmetiska produkter och har 60 anställda i Frederiksberg och Fredericia men är registrerat i Sverige.

Att man stavar namnet olika kan vara orsaken till felaktigheterna om brödernas adresser och företagsengagamnag på olika sajter. Frågan är om det hela är ett misstag eller om bröderna har gjort det med flit av en eller annan anledning (stavat olika alltså). Vilken det i så fall skulle vara har jag ingen aning om.

Intressant?
I media: HD, KB,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Powered by Qumana

Series Navigation<< Stora svenska jordbruk – KC RanchStora svenska jordbruk – Barsebäck >>
Advertisements

One Reply to “Stora svenska jordbruk – Svedberga Lantbruks AB”

Kommentarer inaktiverade.