Frankensteins monster – en manet

Doktor Frankenstein vill skapa konstgjort liv.  Hans kapade ett monster, en människoliknande varelse.  Det var på film. I verkligheten har nu forskare lyckats skapa konstgjort liv och då tänker jag inte på robotar eller datorer med så kallad artificiell intelligens (AI) utan verkligt levande varelser som dessutom inte är encelliga eller nåt sånt. Fast det är inte direkt ett monster, lite av en antiklimax kan man säga. För det konstgjorda liv som forskare lyckats skapa är en manet:

Maneten är gjord av silikon och muskelceller från en råtta som hjälper till att skapa rörelser.

Experimentet har ett mer seriöst mål än att få maneter att simma. Forskarlaget hoppas att deras upptäckter kan vara användbara för skapandet av nya hjärtmediciner.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Advertisements
 • Lexanders

  Det är inte konstgjort liv, det är bara en silikon baserad vävnad som men hjälp av små el-impulser kan skapa en muskel liknande rörelse.

  • Menar du det. Inget konstgjort liv?

 • Ett vanligt krav på liv är förmågan att reproducera sig. Det kan inte silikonmaneten.

  • Den definitionen är ju inte rimlig. Vanliga djur som mulor och mulåsnor är enligt den inte liv. Inte heller många växter. Det finns dessutom åtskilliga människor som saknar den förmågan. Även om människan inte gör det.

   Men definitionen innefattar dock även kloning vilket ju gör att mycket vi kanske till vardags inte skulle kunna kalla liv ändå är. Misstänker att den där ”maneten” lätt skulle kunna klonas och därmed vara liv enligt din definition.