Norsk polischef avgår

Den norske polischefen Øystein Mæland lämnar sin post efter den omfattande kritik som riktats mot polisen med anledning av en usla hanteringen av terroristdådet i Oslo och på Utøya förra året:

Mæland, som avgår med omedelbar verkan, uppger att orsaken till att han lämnar sin post är att landets justitieminister Grete Faremo och andra politiker inte har varit tydliga med om de har förtroende för honom.

– Att justitieministern hyser förtroende är naturligtvis avgörande för att jag kan ha kvar min position. När ministern och andra politiker inte har kunnat vara tydliga med detta, blir det omöjligt för mig att gå vidare med arbetet, säger Mæland i ett uttalande.

I en direktsänd partiledardebatt meddelade Faremo på torsdagskvällen Mælands avgång, bara en halvtimme efter att hon själv förklarat sig jävig i förhållande till rikspolischefen. På grund av deras personliga vänskapsband sade sig Faremo inte kunna ta ställning till hur Mæland skött sitt arbete.

Även statsminister Jens Stoltenberg har förklarat sig oförmögen att utvärdera polischefen på grund av personliga relationer.

Med tanke på hur Stoltenberg och Faremo uttalar sig så förefaller Norge vara en mycket liten ankdamm med en mycket liten elit där alla känner alla. Sådant kan i sig självt påverka funktionen hos olika myndigheter negativt.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements