Behövs det en vänstergruppblogg?

Alliansfritt Sverige kan på ett sätt sägas vara Sveriges största vänsterblogg, men den är kanske inte främst vänster utan en blogg som stöder det borgerliga partiet Socialdemokratiska Arbetarpartiet (SAP). Det är också en gruppblogg. Jinge.se har i många år varit den största egentliga vänsterbloggen. Det är den inte längre, min blogg är istället störst. Jinge.se skrivs dock inte längre av Jan-Inge Flücht utan av Anders Romelsjö. Nu har denne funderingar på om det inte borde startas en gruppblogg med vänsteråsikter:

Jag ser klara fördelar med en varaktig vänster-gruppblogg. Sedan jag på Jinges förslag övertog hans blogg 25 juli, då han var trött på politisk bloggning, har jag också tagit kontakter och fått positiv respons om detta från olika vänsterskribenter och bloggare. Några finns som gästbloggare på min blogg

[…]

Pål Steigan, förre ordförande i AKP-ml, och författare till den utmärkta boken “En dag skall jorden bliva vår” är inne på samma linje och vi har diskuterat detaljer i frågan.
En gruppblogg kan ha en bred bas som “anti-imperialism” eller “anti-kapitalism”.

Noterbart är att Romelsjö inte har pratat med mig trots att jag driver Sveriges idag klart största vänsterblogg och den lilla vänsterbloggportalen vänsterbloggar. Det har sannolikt med min politisk inriktning att göra. Antistalinism, antimaoism och frihetlig brukar inte stå högt hos gamla maoister. Överhuvudtaget är det ju så att bloggar med den politisk inriktning som jag företräder dominerar vänsterbloggandet i Sverige. I all fall om vi ska döma av olika topplistor över inflytande och antalet läsare. Det handlar om bloggar som Kildén & Åsman, Röda Malmö, Röda Lund, Arbetarperspektiv med flera. Jag skulle tro att vi skulle ha mycket svårt att samarbeta med Anders Romelsjö kring anti-imperialism då vi lägger helt olika innebörd i uttrycket, vilket lett till mycket olika uppfattningar kring revolutionen i Libyen och upproret i Syrien.

Om bloggen däremot skulle vara inriktad på att störta den borgerliga högerregeringen så skulle det kanske möjligen fungera. En inriktning som Jinge själv är inne på när han skriver om frågan på sin nuvarande mer opolitiska blogg, Bilderblogg. Min erfarenhet av vänstergruppbloggar tyder dock på att det kan vara svårt att få dem att fungera. Vissa individer kommer att skriva nästan allt och det hela blir ofta spretigt vilket gör att det kan vara svårt att nå rätt läsare. Det är nämligen så att vänstergruppbloggar redan finns och fungerar, men ofta har få läsare då skribenterna inte behärskar länkandets konst (det gör förresten inte Anders Romelsjö på jinge.se heller).

En existerande vänstergruppblogg är exempelvis Gemensam Välfärd, en annan Folkrörelsebloggen. Men hur många känner ens till deras existens? Inte många är det korrekta svaret. Orsaken är säkerligen främst dålig länkning till andra bloggar och medier men sannolikt också att man inte registrerat dem på alla väsentliga portaler (bloggportalen med flera) och inte heller pingar alla lämpliga sajter (Twingly, Knuff etc). Inte heller verkar man utnyttja sociala medier på nåt bra sätt så som Kildén & Åsman eller jag gör som får många läsare från Facebook och en del från Twitter. Även på andra sätt verkar det svårt att få större gruppbloggar på vänsterkanten att fungera bra och få många läsare.

Så frågan i rubriken är kanske fel ställd. Det kanske behövs en vänstergruppblogg, men går det att få den att fungera?

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Vilket uselt tema du kör med Anders! Man HITTAR inte hur fasen man ska kommentera, och var, från framsidan. Men jag ska upprepa en grej som jag skrev på min blogg nyss: 

  ”Jag ska upprepa vad jag sagt tidigare, och i kommentarer. Jag tror att det finns förutsättningar för en gruppblogg inför nästa val, men då ska den givetvis inte styras av EN (1) enskild bloggare, det bör vara flera stycken bloggare bakom en sådan blogg som bestämmer och sköter om den. Det måste dessutom vara erfarna bloggare, den får inte heller styras av ett gäng av “politiska kompisar”. En politisk gruppblogg är alldeles för viktig för att få schabblas bort av folk som inte har någon erfarenhet av bloggosfären. Dessutom så ska den ha en egen domän och webbadress, typ http://Vansterbloggen.se eller något liknande..”

  Typ.. 😛 Jag tror ovanstående är viktiga synpunkter, jag klurar på om jag ska utveckla resonemanget eller låta det bero.

  PS Temat är snyggt men det måste ju SYNAS hur man ska kunna kommentera? :/

 • När man använder Disqus kan man inte ha kommentarsfunktionen på framsidan. Det kräver en hel del manuellt programmerande eftersom den länk som visas där är en länk till det wordpress eget kommentarssystem. Alltså tog jag bort den. Det har inget med temat att göra. Det blir alltså exakt samma effekt som när man bara visar delar av inläggen på framsidan. Med tanke på att 90% av mina läsare inte kommer in på framsidan så ser jag det inte som ett problem.

 • Louise Pettersson

  Hej Anders! Jo jag tror på gruppbloggar – och var inblandad i ett lokalt projektt, Kristianstadsbloggen 2007 där från en lite bredare politisk bas försökte blogga om kultur och samhällsfrågor samt i Folkrörelsebloggen som du nämner.  Det som enligt min erfarenhet är svårigheten är att få tillräcklig kollektivitet kring gemensamt bloggande. Det är nog också huvudanledningen till att det inte är större fart på vare sig Gemensam välfärd eller Folkrörelsebloggen, och även en anledning till att folk inte får kläm på att man ska pinga. Folkrörelsebloggen  ser jag inte  direkt som någon vänsterblogg då den  drivs av folk med miljörörelsebakgrund som inte i huvudsak definerar sig vänsterideologiskt. Kollektivitet tror jag fordrar möten och helst en grupp som bor på samma ställe och som kan diskutera sidans utveckling. Och detta gäller oavsett om man väljer att göra en gemensam blogg eller starta någon slags bloggportal vilket kanske är enklare. För övrigt tror jag den individuella bloggen är ett medium som bättre passar liberaler som ohejdat kan skriva individuellt och säga samma sak för de backas ändå upp av hela mediasamhället. 

  • Kollektivitet fordrar nån typ av möten. Där är vi helt överens. Men liberala bloggar har idag inga läsare alls så det tror jag inte på . Inte ehller sossebloggar har i allmänhet några större mängder läsare De politiska bloggar som har mycket läsare är ytterlighetsbloggar på vänster och högerkanten.

   Ett problem för gruppbloggar på vänsterkanten är att det ibland riskera att uppstå försök till politisk styrning av varje skribent. Inom SP diskuterar vi en ren partigruppblogg kopplad till partiets hemsida där utvalda medlemmar kommenterar ämnen de utvalts för.

   • Louise Pettersson

    Nej bara för att det passar liberaler att hålla på att blogga så är det ju inte säkert att folk orkar läsa vad de skriver. Det är svårt med styrning och planering av bloggar med flera inblandade är svårt.. Många skriver bara på inspiration och har svårt att få ur sig något just när de har åtagit sig det. Andra får aldrig ändan ur vagnen om de inte har ett datum. De som vill prata om projektet är ofta inte samma som vill skriva etc. På jobbet hade vi också en gemensam blogg där man övergick från att de intresserade skrev när det tillfälligtvis blev en stund över till att gå efter schema och det har inte gjort texterna bättre. Antagligen för att folk slänger ihop något för att ha det gjort antingen de hade tid till det eller inte.

    • Nej, det är inte helt lätt. Men jag tror man måste målsättning, målgrupp och ämnen för bloggen. Vidare en grupp som är ansvariga för att sköta det tekniska, moderera. Sam vem som ska skriv om vad och hur ofta man behöver/måste skriva. För att en blogg ska få många läsare måste den uppdateras i princip varje dag. Jag skriver två till fyra inlägg på morgonen. Sen 2-4 inlägg på em (ibland något av dem på kvällen). De på morgonen kommenterar i allmänhet aktuella nyheter, de senare är mer allmänna och de har jag ofta skrivit på förhand när jag haft tid över och/eller inspiration. men händer det nåt stort på em kommentera jag förstås det.

 • Aromelsjo

  Så bra och
  så intressant att flera bloggare är inne på ungefär samma ide med gruppblogg.
  Den har vuxit sig starkare hos mig sedan jag övertog http://jinge.se 25 juli, och då jag såg den
  positiva effekten av inlägg från inviterade gästbloggare. Det hela förstärktes
  vid möte med Pål Steigan vid Fredssamtal i Degerfors 3-5/8, som har ganska utvecklade förslag i mail till
  mig. Utvecklar det gärna i samspråk med dig och andra intresserade. Sitter i
  +35 C i södra Europa vilket påverkar kapaciteten.

  Har länkat till dig. Haft som nybörjare gläde om det du skrivit
  om bloggteknik, även om jag av naturliga skäl lärt mig mest av Jinge.

  En gruppblogg kan ha olika plattformar förstås. Den kan möjligen vara tillfällig, som inför valet 2014, som Jinge föreslog. Själv är jag mycket tveksam till just en valblogg. Vi har de två huvudalternativen som ligger mycket nära varandra enligt bedömare från olika politiska läger. Vidare har man inom vänstern olika syn och sympatinter för olika vänsterpartier, fastän man har samma eller liknande syn på många viktiga sakfrågor. En vänstervalblogg riskerar att på ett onödigt sätt exponera dessa skillnader. Vidare finns olika uppfattningar om hur viktigt just valet är jämfört med annat. Låt oss diskutera vidare på denna och min blogg Anders Romelsjö på http://jinge.se

 • Anders! Hur har det gått med en gruppblogg? Idén är vettig…

  Mvh Jinge

  • Jag tror inte på idén. Även om jag har fel kan jag inte dra i det. Jag orkar inte.