AIK och stulna pengar

Del 6 av 7 i serien Idrotten och brottsligheten

Panaxia har gått i konkurs, de tidigare huvudägarna Thomas Gravius och Carolina Damos misstänks för ekobrott av olika slag inklusive att ha försnillat pengar från företaget och företaget misstänks för att ha snott pengar från sina kunder. Under åren 2009-2012 har Panaxia varit en stor sponsor för AIK Fotboll och andra delar av AIK:s verksamhet. Det senaste avtalet gällde ända till 2013. Men sponsringen startade redan på 1990-talet. Bland annat har man sponsrat klubbens fotbollsakademi och AIK ungdom, om vilket Thomas Gravius säger så här:

När det gäller sponsringen av A-laget så startade den i mitten av 90 talet. När AIK åkte ur så valde vi att utöka vår sponsring, av två anledningar först så såg vi behovet för AIK då många sponsorer valde att lämna AIK alt. valde att sänka sina sponsoråtaganden, och det andra så såg vi möjligheten till en mycket fin exponering, med facit i hand är vi mycket nöjda med det beslutet.

Från och med säsongen 2011 valde vi att ta bort sponsringen på tröjorna, och minska vår sponsring av A-laget. Detta av två anledningar. För det första blev jag tillfrågad om att ta plats i styrelsen och blev sedermera även invald i styrelsen i AFAB (AIK Fotboll AB, red.am). I och med detta kunde intressekonflikter uppstå. Det andra var att vi tog ett beslut om att utöka vår satsning på akademin, bl.a genom att utöka akademin med åldersgrupperna 9-12 år.

[…]

När det gäller vår sponsring så skrev vi ett tre årigt avtal 2009 som sträckte sig fram till 2011. Och under hösten 2011 har vi tillsammans med styrelsen i FF förhandlat fram ett nytt avtal för åren 2012 och 2013. Och vad än har skrivits så har Panaxia aldrig ens övervägt tanken att INTE förlänga avtalet med AIK Fotboll.

Thomas Gravius avgick ur styrelsen i AIK Fotboll AB i våras när han häktades för ekobrott. Under tiden som Gravius och Damos misstänks ha förskingrat pengar och fifflat med bokföringen i Panaxia och deras olika ägarbolag har Panaxia alltså varit stor sponsor av AIK Fotboll. Under tiden Panaxia snott pengar från sina kunder har företaget varit stor sponsor av AIK:s ungdomsverksamhet och dess fotbollsakademi. Enligt Thomas Edselius, VD i AIK Fotboll AB, påverkar konkursen i Panaxia verksamheten. Det finns alltså möjlighet att bolaget betalat stulna pengar vidare till AIK.

I styrelsen för AIK Fotbollsförening sitter idag Johan Segui. En person som tidigare varit medlem i Hells Angels. AIK Fotbollsförening är de som driver ungdomsverksamheten. En verksamhet som sponsrats av Panaxia.

AIK Fotboll AB driver elitverksamheten och styrelseordförande är advokaten Johan Strömberg. Det var i denna styrelse som Thomas Gravius tidigare sattJohan Strömberg var till en början också advokat för Thomas Gravius i den pågående rättsprocessen.

AIK Fotbollsförening äger 53% av aktierna i AIK Fotboll AB. En annan större aktieägare var (är?) Thomas Gravius. Den sistnämnde har också köpt spelare till fotbollslaget via ett av sina bolag, Laccord AB:

Thomas Gravius, satt fram till och med det datum han häktades var styrelseledamot i NGM-noterade AIK Fotboll. Han var mycket engagerad i klubben och ägde ett stort antal aktier.

Tillsammans med AIK köpte han via det bolag som nu åklagaren har under lupp holländske mittbacken Jos Hooiveld i maj 2009. Köpeskillingen var hemlig, men Expressen rapporterade då att Gravius och AIK fick 9 Mkr var när han senare såldes till Celtic.

Tomi Maanoja kom till AIK juli 2008 och Gravius betalade då hälften av köpeskillingen. Kvitteringshjälten den avgörande seriematchen 2009, brasilianaren Antonio Flavio kom till AIK sommaren 2009.

Även han hälftenägdes av Gravius genom hans bolag Laccord. Flavio köptes sedermera loss av klubben.

I styrelsen för AIK Fotboll AB sitter även Ronnie Smith, ägare till Smiths Bil & Fastighets AB. Smiths Bil var Panaxias leverantör av värdetransportbilar liksom en storsponsor av AIK. När Panaxia ansökte om kvarstad på cirka 25 Mkr på Thomas Gravius tillgångar, framgick att medarbetare regelbundet tvingats göra stora överföringar av pengar till bilfirmans konto. Ronnie Smith har tidigare suttit i AIK Fotbollsförenings styrelse och i AIK:s huvudstyrelse.

Även Ronnie Smith har sysslat med att köpa spelare till AIK Fotboll via engagemang i Agent03 tillsammans med bland annat sin far Tommie Smith och en del andra.

Intressant?
Media om Panaxia: GP123SVD123, 4, 5HD123Skanskan,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Series Navigation<< IFK Göteborgs kopplingar till den organiserade brottslighetenHammarby och nazistiska skinnhuven >>
Advertisements
  1. Kan inte annat än att se AIK som ondskan i svensk fotboll… Så mycket skit som sker i deras förening och som svärtar ner idrotten. 
    Visst detta är en händelse men ingalunda ensam i deras förening som har backats upp av SFF, tvivelaktiga fans, firman boys och finns många tvivelaktiga i styrelsen och runt klubben i allmänhet… Som sagt ser AIK som ett lag av hat och för hatare… ONSKA.

  2. Pingback: Allt mer kriminellt i idrotten | Svensson

  3. Pingback: AIK, Firman Boys och Hells Angels | Svensson

  4. Pingback: Johan Segui, Hells Angels och Firman Boys | Svensson

  5. Pingback: Panaxia - åtal för grovt bokföringsbrott | Svensson

  6. Pingback: AIK Fotbolls ordförande marscherar med våldsamma fans | Svensson