Stora svenska jordbruk – Jordberga

Del 14 av 27 i serien Stora svenska jordbruk

Otto von Arnold-Grön är ägare till AB Jordberga Gård och sitter också i styrelsen för Sannarp AB liksom för Söderslätts Spannmålsgrupp ek.för. I den styrelsen sitter också Peder Thott (Skabersjö), Dick von Blixen-Finecke (Näsbyholm) och Martin Brabrand Rosenmeier (Skabernäs).

En annan större godsägare i samma styrelse är Haqvin Stiernblad som äger Stora Markie Drifts AB som driver verksamheten på det 900 ha stora godset som ägs via Stora Markie Gods AB md moderbolaget Stora Markie Fastighets AB. Stora Markie Drifts AB får stora gårdsstöd från EU i likhet med AB Jordberga Gård.

Ägare av Söderslätts Spannmålsgrupp är AB Jordberga gård, Stora Markie Drifts AB, Skabernäs HB samt Södra Åby Lokalförening. Sannarp AB ägs av Niels Treschow som också sitter i styrelsen för AB Jordberga Gård.

Jordberga Gård har ägts av förfäder till familjen von Arnold sen 1700-talet och har spm gods anor från 1300-talet. På godsets jordbruksmark odlas vete, korn, raps, ärtor och sockerbetor. Tolat odlas det på 1 498 ha mark och godset är uppdelat på tre driftsenheter, Jordberga, Munka-Tågarp och Sillesjö. AB Jordberga Gård bildades 1950. Gården producerar egen energi med hjälp av en halmpanna.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Tags: , , , , , , , , , , ,

Powered by Qumana

Series Navigation<< Stora svenska jordbruk – VadsboStora svenska jordbruk – Trolle-Ljungby >>
Advertisements