Avvikande människor i en annan tid

Boknytt
Rekviem för en vanskapt
Mattias Hagberg
Bokförlaget Atlas

Avvikande människor i en annan tid

Mattias Hagberg har som utgångspunkt för sin roman tagit en verkliga människas liv. Kristina Katarina Larsdotter, en samisk kvinna som levde på 1800-talet. Kallad Stor-Stina då hon var ovanligt lång. Inte bara för att var same, som man ansåg vara kortare än svenskar, utan också för sin tid. Hon hade varit väldigt lång idag också. 2 meter och tio centimeter. Hon föddes 1819 och dog 1854.

Boken är ett försök att i romanform tydliggöra hur man behandlade människor som var avvikande. Det fungerar ganska bra. Men det känns inte bra. Boken är lite obehaglig. Det är säkert meningen, det hela var otäckt. Det är ingen biografi. Boken stämmer sannolikt inte med Stor-Stinas verkliga liv. För i Rekviem för en vanskapt är hon i händerna på en man som framstår som skurk. En man som visar upp henne och dra människor som föremål, som objekt att förundras över, att se ner på, att inspektera. De är inte människor utan saker. Boken får tydligt fram detta. I verkligheten tycks hon dock ha arbetat självständigt med att visa upp sig själv.

Det är en bok om en verklig människa. Det är en bok om fördomar och exotism. En roman. Intressant. Borde vara bra, men jag gillar den inte. Jag gillar inte sättet den är skriven på. Jag tycker den är lite obehaglig. Förmodligen är det meningen.

Anders Svensson

PS. Vill man veta mer om den Stor-Stina som fanns i verkligheten ska man läsa Åke Lundgrens två böcker om henne. En av dem är också en roman, så inte heler den berättar sanningen. Men den andra boken handlar om bakgrund och fakta. Numera utgivna i en gemensam volym.

Läs mer: Fria, Bloggbotten, ArbB, Pocketblogg, DN, Malå kommun, Swedish zombie, Booze’n’Books, GP, SMP, DD, SVT, Anette Grinde, SR, BT, Anna Sellin, Sydsvenskan, Lektyr, Kreativituren, UNT, Rymden,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Köp en boken hos Adlibris

Köp Åke Lundgrens bok hos Adlibris

Advertisements

One Reply to “Avvikande människor i en annan tid”

Kommentarer inaktiverade.