Näthatarna är högerextremister

Det råder inget tvivel. En överväldigande majoritet av de som ägnar sig år näthat är högerextremister. Det har Lisa Bjurwald visat tydligt i sin bok Skrivbordskrigarna och det är också uppenbart utifrån vilka som drabbas. För drabbade blir antirasister, vänsteraktivister, kvinnor (värre drabbade om de är feminister och/eller vänster).

Förövarna är en liten grupp högerextrema unga män vars åsikter underblåses av okunniga och politiskt oansvariga tidningsredaktioner som ger utrymme åt och legitimerar dessa mäns politiska företrädare, Sverigedemokraterna.

Att försöka gör en stor sak av att det säkert förekommer en del vänstermänniskor bland näthatarna också (jag har märkt en sådan tendens hos en del Assadanhängare inom vänstern) så som Neuding och Rayman gör är att försöka smita undan sitt eget ansvar för näthatet. Tidningarna har inte modererat sina kommentarsfält ordentligt utan tillåtit ett vulgärt och hatiskt språkbruk. Ofta har man tagit bort feministers och vänsteraktivisters kommentarer, men lämnat kvar rasistiska och högerextrema kommentarer. Många tidningar har legitimerat hån, vulgärt och hatiskt språkbruk genom att ha betalda krönikörer som ägnat sig åt sådant, exempelvis flera personer som burit namnet Schulman.

Man legitimerar hatarnas åsikter (och uppförande) genom att i ledare vara hånfulla mot vänsteråsikter, genom att i ledarsideartiklar försöka hävda att näthat är en grej vänsterfolk ägnar sig åt. Genom att förfalska problemets art och natur så gör man så att problemet inte kan bekämpas. Så att högertidningarna slipper bekämpa de högerextremister som man har användning av för att driva opinionen åt höger, i borgerlig riktning.

Högertidningarnas ledarsidor och redaktioner samt näthatarna har där en gemensam agenda och det är därför man inte modererat bort näthatet, därför man istället för att ta itu med problemet gör ett misslyckat försök att skylla på vänstern osv.  Högermedia vill inte få bort näthatet, man har nytta av det. Ville man få bort det så hade det inte varit några problem. Men nej, istället vill man skylla på en i sammanhanget mycket oskyldig vänster.

Intressant?
Läs mer: Digitaliseringskommissionen, ArbB, AB1, 2, 3Isobel Hadley-Kamptz1, 2SR1, SVD, DN, HD, Vänsterpartiet, Lodenius,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements

4 Svar på “Näthatarna är högerextremister”

  1. Några texter på nätet har tagit upp det som slår mig som det viktigaste. Männens tanke på vad de har rätt till. Att de har rätt till ett bra jobb. Till en bra fru eller i alla fall till bra sex. Att det inte bara är en önskan och ett hopp om det utan en självklar rättighet som ska kunna krävas in.

    Och när denna rättighet inte uppfylls skapas ett hat mot de man anser är skyldiga. Kvinnor är mer lyckade istället för att upfylla sin roll som tillfredsställare. Invandrare som får bli syndabockar. Numera finns det ett parti som kanaliserar det där hatet, riktar det med hjälp av egna hemsidor som Avpixlat. Innan var det mer kaotiskt.

Kommentarer är stängda.