Att normalisera näthat och högerextremism

När publicistklubben bjuder in Mats Dagerlind från hatsajten Avpixlat är det ett sätt att normalisera högerextrema åsikter, att normalisera näthat, rasism och fascism. Åsa Linderborg skriver så här:

I måndags bjöd Publicistklubben på debatt om näthat där en av deltagarna var Mats Dagerlind. Han är kolumnist på Avpixlat, en högerextremistisk sajt utan ansvarig utgivare som hotar journalister till livet.

Debatten spårade inte ur helt, därför var det rätt att Avpixlat fick vara med, utvärderar bland andra Martin Jönsson (SvD). Bara man uppträder belevat i salongerna är allt i sin ordning.

Finns det en gräns för vem PK kan tänka sig att legitimera som samtalspartner? Skulle de nånsin komma på tanken att bjuda in en antisemit i kostym eller med en svensk variant av svastikan tatuerad på ryggen (båda sorter finns)? Där gör nog ambitionen om nån sorts förståelse halt. Avpixlat bryr sig bara om muslimer, romer och somalier. Och det är ju en annan sak.

Så ser främlingsfientligheten ut när den genomgår samma normaliseringsprocess som i Danmark.

Att bjuda in fascister och näthatare till debatter på det vis som publicistklubben gjort är legitimera näthat, rasism, hot och fascism. Det är tvärtemot mot hur man ska agera. Isolering, bojkott, utfrysning är istället de sätt man ska agera på. Man måste visa att rasistiska, fascistiska och högrextrema åsikter inte är okej. Man måste visa att hat och hot på nätet inte är okej. Det gör man inte genom att bjuda in hatarna, de hotfulla, rasisterna och fascisterna till debattsofforna eller debattsidorna.

När man låter en sverigedemokrat istället för en vänsterpartist skriva ett debattinlägg mot EU så har man som tidning valt sida. Svenska Dagbladet har valt att ge stöd till rasism, fascism, högerextremism, hat, järnrör och hot istället för demokrati, tolerans, solidaritet och gemenskap.

När man som Sakine Madon och en del andra borgerliga tyckare förnekar näthatets politiska dimensioner och nedtonar problemen bidrar man till att normalisera hatet och högerextremismen. Det handlar om att högerextremister (enstaka undantag från den grundregeln finns förstås) trakasserar feminister, kvinnor, antirasister och vänsterfolk. När man förnekar detta faktum så medverkar man också till att normalisera högerextrema åsikter samt högerextremt våld och hat. När man som andra borgerliga tyckare försöker få det till att det handlar om att vänstern skulle vara lika goda kålsupare är det  rena lögner och bidrar också till att hat, hot, högerextremism, fascism och rasism normaliseras.

Inte heller saken bättre av att välmenande journalister skriver långa texter om att det handlar om förskjutningar i samhällets moral och kultur (vilket naturligtvis också äger viss giltighet dock), när det faktiskt i mångt och mycket handlar om ekonomiska realiteter. Visserligen är det sant att så länge vänstern i huvudsak pratar om kulturfrågor som vem man ska ligga med, vem man kan gifta sig med, hur man ska vara klädd, vad man ska äta, vad eller vad som inte är rasism samt hur kul det är med arabisk/afrikansk/latinamerikansk/etnisk musik och kultur osv (därmed inte sagt att dessa frågor är ointressanta eller oviktiga) så kommer extremhögern i form av SD och andra grupperingar att växa.

Vänstern måste prata pengar, klass, ekonomi, klassklyftor, arbetsförhållanden, löner, vård än mer än idag. Vänstern måste blockera ut högerextremister. Vänstern måste prata klarspråk: Stäng ute SD och andra fascister från det offentliga samtalet. Gör dem till parias. Deras åsikter ska inte normaliseras, inte göras rumsrena.

Intressant?
Bloggat: Högberg,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Sakine_Madon

  Hej, vad sägs m att åtminstone läsa min text som du länkar till? Var ”förnekar” jag politisk dimension? För övrigt kan du kanske lära dig en del om det jag skrev om islamofobin som SD och avpixlat sprider: http://www.expressen.se/ledare/sakine-madon/sakine-madon-nathatarna-som-dyrkar-avpixlat/?partner=m

  Apropå politisk dimension. 

 • Sakine_Madon

  Bara det att du tror att jag är nyliberal.. men okej, jag gjorde ett försök. Lycka till med framtida läsning. 

  • Jag läste din blogg i flera år och jag kan inte se det på annat sätt än att du är nyliberal. Men du kan ju ha ändrat dig. Expressen läser jag ju inte lika ofta.

 • Erik Eriksson

  SD:s väljare är inte fascister utan frustrerade människor som i sin vardag ser mer av globaliseringens nackdelar än fördelar . Vänstern måste ta över agendan inte genom att tysta/förtiga andra utan att prata klarspråk. Vänstern måste prata pengar, klass, ekonomi, klassklyftor, arbetsförhållanden, löner, vård än mer än idag.

 • Pingback: Näthatarna, Researchgruppen, Linderborg och Thente | Svensson()