Hur kan Reva stoppas?

För det första måste vi ha klart för oss hur det hela fungerar, att det bygger på politiska beslut men att politikerna inte bestämt eller bestämmer hur Reva ska utformas eller tillämpas. För utformning och tillämpning är polisen ansvariga. För tillämpningen är de lokala polismyndigheterna ansvariga. De som alltså bestämmer och har ansvar för om etnisk profilering tillämpas eller inte är alltså den lokala polisen. De är också ansvariga för om Reva används eller inte.

För att ändra på de bakomliggande politiska besluten krävs ett långsiktigt opinionsarbete som påverkar de partier som sitter i riksdagen eller som leder till en ny politisk sammansättning i riksdagen. Sådant tar tid och kommer inte att påverka hur polisen arbetar med Reva i nuläget. Men det handlar som sagt vad om långsiktigt politisk arbete inriktat på att bygga bestående folkrörelser och partier som kan företräda arbetarklassens, vanligt folks intressen.

Kortsiktigt måste inriktningen dock vara en annan än kritik av politikerna och deras beslut. Kortsiktigt måste polisen angripas för deras sätt att tillämpa Reva eller för att de överhuvudtaget använder Reva. Etnisk profilering är olagligt och därför bör kritiken inriktas på detta. Att kritisera polismyndigheter som inte använder etnisk profilering eller olämpliga metoder, kanske i praktiken inte använder Reva alls, är också dumt. Bättre är att använda dessa polismyndigheter, dvs främst Västra Götaland (Göteborg), som goda exempel och som slagträn mot andra polismyndigheter.

Reva ska också motarbetas rent praktiskt. Det finns exempelvis inget lagligt krav på att man ska bära legitimation i Sverige. Man behöver absolut inte bära med sig ett pass. Inte heller har polisen rätt att kontrollera identiteten på en person hur som helst. Det måste finnas misstanke om brott (om man plankar (tjuvåker) så är det en anledning till kontroll, papperslösa ska alltså låta bli att planka). Frågar polisen om id ska man alltså först fråga om man är misstänkt för brott och i så fall vilket brott (gäller även om man plankat). Kan inte polisen svara på den frågan går man därifrån utan att visa id. Detta kan förstås resultera i att polisen tar tag i dig. Låt dem göra det och anmäl polisen, vid ett senare tillfälle, för övergrepp. Visa ändå inte id. Det kan innebära att de tar med dig till polisstationen. Fortsätt vägra visa id. Kanske har du inte ens id med dig. Är du inte misstänkt för brott är det olagligt för dem att hålla dig kvar. Oavsett om de kan identifiera dig eller inte.

Om dom säger att du är misstänkt för ett brott. Vägra ändå visa id. Då måste dom slöas resurser och tid med att ta dig till polisstationen. I det läget har du rätt att begära att polisen visar sitt tjänsteleg (se Operation Counter Reva nedan). Kräv det. Läs långsamt, ropa högt ut hans namn så att många hör det. Legitimera dig på polisstationen om du har nån id-handling på dig. Annars får du sitta där ett tag innan du släpps. Men släppas kommer du.

Klarar du inte att sitta på snutstationen så ge upp i nåt läge som känns bekvämt för dig. Detta kan man förstås bara göra om man faktiskt har legitimation och man faktiskt har formell rätt att vistas i Sverige. I vilket fall som helst innebär ett sådant här agerande att man tar upp tid från polisen så att de inte kan kontrollera så många personer. Prata mycket hela tiden för att få tiden att gå. Slösa med polisernas tid och resurser helt enkelt.

Vad vi mer kan göra är att lägga oss i om poliser kontrollerar folk. Stör, prata, be om att få bli legitimerad, ifrågasätt. Det kan kan naturligtvis innebära problem av samma art som beskrivits ovan, men innebär också att andra personer som kan drabbas hårdare av kontroller kanske inte blir kontrollerade.

Den tredje sak man kan göra i sin vardag är att rapportera när man ser poliskontroller.

Dessutom, protestera på gator och torg i mer ordnade former. Skriv till politiker, polisledning, prata med poliser du känner.

Demonstrera: Göteborg lördag 2 mars klockan 14:00 Gustaf Adolfs Torg, Malmö lördag 9 mars klockan 15:00 Möllevångstorget, Uppsala lördag 9 mars klockan 11:00  på Stora torget och Stockholm lördag 9 mars klockan 15:00 Kungsträdgården.

Och sist men inte minst, Operation Counter Reva: Poliser i tjänst är skyldiga att uppvisa legitimation enligt polisförordningen. Därför bör vi systematiskt avkräva alla personer med polisliknande utseende på polislegitimation! Speciellt i tunnelbanemiljöer. Bäst känner du igen dem på uniformen, men ibland är de klädda som du och jag. Tyvärr är de medborgerliga rättigheterna att avvisa en polis begränsade, men vi kan alltid uppehålla dem en stund från att trakassera andra medmänniskor (tack Dror)

Det finns också organisationer som arbetar med flyktingar och papperslösa, som hjälper dem att hålla sig gömda, som skaffar dem månadskort och hjälper dem med bostad etc. Ingen Människa är Illegal (Imäi) är en sån organisation. De behöver stöd.

Göteborg

PostGiro:
27 63 64-7
E-post:
goteborg(at)ingenillegal.org
E-post: (Gbg:s asylgrupp)
momo(at)ingenillegal.org
Telefonsvarare:
0704-37 75 24

Stockholm

PlusGiro:
47 25 43-8
E-post:
stockholm(at)ingenillegal.org

Det finns fler lokalorganisationer på deras hemsida.

Intressant?
Mer: DN, Federico Moreno, Fria, SVD,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements

6 Replies to “Hur kan Reva stoppas?”

 1. Det är väl inget bra att sabba för polisen! Tänk om de spanar på kriminella, då hjälper du dem att komma undan. Gillar bättre när du skriver: ”Dessutom, protestera på gator och torg i mer ordnade former. Skriv till politiker, polisledning, prata med poliser du känner.” 

  1. Den dagen polisen slutar trakassera mina vänner och kamrater kan vi tala om att låta dem sköta sitt arbete.

  2. Men när polisen missköter sitt arbete som det handlar om när de ägnar sig åt olagligheter som etnisk profilering så ska vi störa dem. Det är det jag skriver om.

   1. Om det gäller att stoppa REVA är det inte polisen ni ska ge er på! Det slår bara tillbaka mot er själva. Ni framstår som bråkstakar och uppviglare. 
    Gör istället som alla andra i en domokrati. Skriv insändare, opinionsbilda, kommunicera med polisledningen, journalister, politiker. Dokumentera om det sker något olagligt och publicera i tidningar och på webben. Då kan vi få stopp på REVA.

    1. Som jag skrivit är polisen ansvariga för tillämpningen. De poliser jag pratat med tycker också att så som det tillämpas i Stockholm är fel. De har inget emot mina föreslagna åtgärder eftersom allt är lagligt. Det är däremot olagligt att begära leg från en person som inte är misstänkt för brott. Alltså ska man inte visa leg för en polis som begär det. Eller menar du att polisen har rätt att begå brott?

     Allt jag föreslår är en del av demokratin. Demokrati innebär bland annat att man ints ska bli utsatt för övergrepp från polisen.

     Dina föreslagna åtgärder räcker helt enkelt inte. Det tycker inte ens de poliser om är emot Reva.

Kommentarer inaktiverade.