Ytterligare ett förslag på ny tunnelbanelinje i Stockholm

Tidigare finns det förslag om att bygga ut den blå tunnelbanelinjen mot sydöst och Nacka. Socialdemokraterna har lagt ett förslag om en tunnelbanelinje från norr till söder. De kallar linjen för den lila linjen. Miljöpartiet vill förstås inte vara sämre och har nu lagt ett alternativt förslag till socialdemokraternas lila linje, ett förslag de kallar den orange linjen.

Jag kan inte bedöma vilket av miljöpartiets eller socialdemokraternas förslag som är bäst, men de går ut på samma sak. En ny förbindelse mellan norr och söder som kopplar ihop Älsvö station i söder med Universitetsområdet alternativt Danderyds sjukhus i norr via en förbindelse med en lite mer västlig sträckning än den nuvarande tunnelbanan genom centrala Stockholm. Miljöpartiets förslag har också en västlig förgrening till travbanan Solvalla.

Orange linjen

– Den orangea linjen är ett klimatsmart alternativ till Förbifart Stockholm. I ett slag minskar vi Stockholms klimatpåverkan, höjer kapaciteten i tunnelbanesystemet med 300 000 sittplatser och förkortar restiden mellan norra och södra Stockholm med cirka 10 minuter, säger Daniel Helldén (MP), oppositionsborgarråd i Stockholms stad.

Miljöpartiets förslag om en ny orange tunnelbanelinje ökar kapaciteten och möjligheterna för stockholmarna att på ett mycket snabbare och effektivare sätt ta sig mellan norra och södra Stockholm samtidigt som den avlastar centrala Stockholm och skapar förutsättningar för tiotusentals nya bostäder.

– Den orangea linjen skapar förutsättningar för 68 000 nya och planerade bostäder. Alliansens politik där stora motorvägar är utgångspunkten för det framtida bostadsbyggandet är ett förlegat förhållningssätt, i ett modernt Stockholm är tunnelbanan utgångspunkten för fler bostäder, säger Daniel Helldén.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements