Norges associerade områden

Del 6 av 17 i serien Märkliga småländer

Norge är ett av tre nordiska länder som har associerade småområden eller småländer med lite olika status. Ett av dessa områden är Svalbard, vars styre är reglerat i en traktat. Utöver Svalbard så finns det flera norska områden i Antarktis, ett område som också styrs genom regler fastslagna i en traktat. Dessa områden är Dronning Maud land, Bouvetön och Peter I:s ö.

De tre områdena i Antarktis styrs direkt från Norge av Norska Polarinstitutet (Norsk Polarinstitutt).  Norge har tillsammans med andra länder med territoriella krav inom Antarktis kommit överens att inte driva kraven. Trots att Dronning Mauds land och de två öarna inte formellt är norska finns det ändå en norsk lag som säger att norsk lag gäller inom Dronning Maud Land. Det gäller i praktiken dock bara norska baser. Andra forskningsbaser drivs utan styrning av norska myndigheter. Det finns bland annat svenska, tyska, ryska och sydafrikanska baser inom det norska territoriet.

Utöver detta så finns också Jan Mayen, en vulkanö på 337 kvadratkilometer i Ishavet norr om Island. Delar av ön upptogs av Norges meteorologiska institut år 1922 och hela ön 1926. Ön blev underlagd norsk suveränitet vid en kunglig resolution den i maj 1929 och blev en del av kungariket Norge 1930

Jan Mayen administrerades till en början från Oslo, av sysselmannen på Svalbard, fram till 1 januari 1995. Därefter lades Jan Mayen under fylkesmannen i Nordland fylke. Då Jan Mayen är en del av norska riket, till skillnad från de antarktiska besittningarna, gäller sådana konventioner som Norge är förpliktigade att lyda, även Jan Mayen. Samtidigt är Jan Mayen inte likt nåt annat område i Norge:

Jan Mayen är en del av Norge, men tillhör inte något fylke eller kommun (ett kommunfritt område), och är inte ett biland och lyder inte under Svalbardtraktaten. Ön lyder direkt under staten, men man låter det norska länet Nordland fylke sköta administrationen, men ön är inte en del av fylket.

Fiskevattnen runt Jan Mayen är rika och en del av de norska fiskevattnen.Totalt finns 18 invånare på vintern, 4 anställda av meteorologiska institutet och resten av norska försvaret. På sommaren tillkommer mer personal.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Tags: , , , , , , , , , ,

Powered by Qumana

Series Navigation<< Länder beroende av internationella traktatFäröarna och Grönland – Danmark men inte EU >>
Advertisements

One Reply to “Norges associerade områden”

Kommentarer inaktiverade.