Fiffel och båg i vinhandelsbolag

I det lilla vinhandelsbolaget Cefour, listat (börsnoterat) på Aktietorget, har det uppdagats en brottslig härva och ledande personer i bolaget har häktats.

Det hela började den sista juli då det uppgavs i ett pressmeddelande att ett icke-namngivet kroatiskt bolag uppgavs förbereda ett bud på Cefour. Huvudägarna i Cefour, däribland styrelseordföranden Mats Krönlein via bolag, ställde sig positiva till budet. Samma dag som pressmeddelandet kom ut steg aktiekursen i företaget med 52%.

Den tredje september meddelade Cefour att samtalen med det kroatiska företaget avbrutits. Istället uppgav företaget nu att man skulle fördjupa samarbetet med Shabacker Investment Group. Dagen efter meddelade Mats Krönlein att hans bolag Krönlein-Andersson & Co AB sålt 60 miljoner aktier till Dejan Shabacker. Alla styrelseledamöter i bolaget, en av dem Kajsa Bergqvist, utom Mats Krönlein lämnade också styrelsen. Samma dag placerade Aktietorget Cefours aktie på observationslistan och en vecka senare handelsstoppades aktien helt efter att Aktietorget inte fått information från företagsledningen om en del underliga aktieaffärer i företaget.

Vad som egentligen hänt var att Krönlein lånat ut de 60 miljoner aktierna till Dejan Shabacker som denne sedan sålt medan informationen om det eventuella uppköpet från ett kroatiuskt företag var aktuellt och kursen hög. Shabacker sålde av aktierna under denna tid medan informationen om att det fanns ett aktielån först kom ut efter att det meddelats att affären inte skulle bli av. Den beräkande vinstern på akiterna var 2,5 miljoner och tillgångar för det beloppet har tagits i kvarstad hos Dejan Shabacker.

Som en konsekvens av agerandet har Mats Krönlein gripits och häktats som misstänkt för insiderbrott. Även Dejan Shabacker har häktats. De båda är misstänkta för grovt insiderbrott och Mats Krönlein också för grovt bokföringsbrott. Det finns också misstankar om att hela budet från det kroatiska företaget varit en bluff. Att varken bolaget eller budet finns eller funnits.

Mats Krönlein är styrelseledasmot i en lång rad småföretag i fastighets- och finansbranscherna medan Shabacker Investment Group AB uppges vara ett datakonsultföretag. Dejan Shabacker och Mats Krönlein samverkar i företaget Stocktic Holding AB. Bägge två har också ett förflutet i finansbranschen:

Mats Krönlein har ett förflutet som aktiemäklare på gamla Fischer Partners Fondkommission (senare Glitnir, senare HQ Direkt och nu ingående i Carnegie). Även Dejan Shabacker har arbetat i finansmarknaden. För ett par år sedan arbetade han som kvantitativ analytiker och drev tillsammans med Neonet en framgångsrik modell som emellertid inte hann med de stora svängningar som börsen då uppvisade.

Utöver att sitta i styrelsen för Cefour sitter Mats Krönlein också i styrelsen för ett bolag som heter Stocktic Systems AB, som har samma adress, Stuvaregatan 1 i Åhus, som Cefour. VD och styrelseledamot i detta bolag är just den Dejan Shabacker som genom Shabacker Investment Group har förvärvat de globala rättigheterna till reklamexponering på Cefours vinglas.

Ett annat företag som påverkats av turbulensen och de misstänkta brotten i Cefour är Maxpeak AB. Maxpeak och intressenterna i det bolaget är inte misstänkta för brott och är numera största ägare i Cefour via Capillum Holding AB. Maxpeak verkar ursprungligen ha varit ett brittiskt bolag som numera är i likvidation. Verksamheten tycks ha överförts till det svenska elektronikbolaget Maxpeak AB som är noterat på Aktietorget och som i huvudsak har svenska ägare. Maxpeak Ltd ägdes av Patrik Lagerstedt med fru. Realtid uppger att den största ägaren i Maxpeak AB numera är Kopparberg Invest som i sin tur ägs av Anna-May Wester.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements

2 Svar på “Fiffel och båg i vinhandelsbolag”

Kommentarer är stängda.