Sossarna i Österrike gör sitt sämsta val någonsin

Werner FaymannTrots att valet igår i Österrike gick uselt för socialdemokraterna i SPÖ så kommer de att sitt kvar i regeringsställning tillsammans med den borgerliga koalitionspartnern ÖVP. Detta trots att bägge partierna fick minskat väljarstöd i valet jämfört med tidigare val. Så förbundskanslern Werner Faymann från socialdemokraterna kommer att kunna regera vidare.

Med 27% av rösterna fick SPÖ sitt sämsta valresultat någonsin. Man backade med 2 procentenheter i förhållande till förra valet. Även ÖVP tappade röster och backade med 2 procentenheter från förra valet. Fick 21%. Miljöpartiet i Österrike ökad nån procentenhet till 11% av rösterna. Två nya partier kom också in i parlamentet, högerpopulistiska missnöjespartiet Team Stronach och nyliberala NEOS. Högerextrema och rasistiska FPÖ var dock valets segrare och ökade rösterna med 4 procentenheter jämfört med förra valet. FPÖ fick 21% av rösterna. Jörg Haiders högerextrema parti BZÖ (en utbrytning ur FPÖ, det parti Haider ursprungligen grundade) ramlade dock ur parlamentet.

Vänsterpartiet KPÖ som sitter i en del städers beslutande församlingar kom inte in i parlamentet.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements