75 år sen Kristallnatten och Europa blundar igen

Tillsammans med en lång rad andra personer från en lång rad politiska- och antirasistiska organisationer och minoritetsorganisationer har jag idag skrivit ett debattinlägg i GP om novemberprogromen i Tyskland 1938 och dagens rasism:

75 år sen Kristallnattten och Europa blundar igen

75-årsminnet av Kristallnatten kan inte bara handla om att sörja och hedra dåtidens offer. I dagens Europa formas åter en jordmån för pogromer och förintelsekampanjer som då skördade miljontals offer, skriver bland andra George Braun, Judiska församlingen i Göteborg.

På kvällen den nionde november 1938 inleddes det första av två skräckens dygn för judar i det Tyska riket. Naziregimen i Berlin gav klartecken för en organiserad pogrom riktad mot judar och judisk egendom i Tyskland och Österrike. Mer än 1 000 synagogor brändes, ett hundratal personer dödades på plats och nära 30 000 judiska män deporterades till koncentrationsläger. Vi vet att 2 000 av dem dog inom tre månader.

Det krossade glas som gnistrade som kristall på städernas gator kom från skyltfönstren till mer än 7 000 förstörda butiker med judisk anknytning och från bostäder som plundrades och vandaliserades av SA-styrkor och civila lynchmobbar.

Kristallnatten beskrivs ofta som en ögonöppnare. I backspegeln är det lätt att se vägen från novemberpogromen till de svarta åren då minst 12 miljoner människoliv skördades i nazistiska dödsläger, framför exekutionspatruller eller maldes till döds i slavarbete. Ungefär hälften av offren var judar. Bland de övriga fanns romer, resande, slaver, personer med funktionshinder, homosexuella och politiska motståndare.

9novemberLäs hela på Gp.se.

Läs också:

Fackeltåg den 9 november. Götaplatsen klockan 16:00.

75 år sen kristallnatten – bredare enhet än på länge i Göteborg

Intressant?
Media: DN1, 2, 3SVD1, 2, 3, 4, 5,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements