Kidnappningen av Jörn Rausing

Det finns ett antal kända kidnappningar av svenska affärsmän eller deras barn som skett i Sverige. Däribland Fabian Bengtsson och Erik Westerberg samt den kidnappning som var kopplad till en fastighetsägarfamilj i Linköping för inte så länge sen. Vidare kidnappningen av Jacob Engwalls dotter 1963 och kidnappningsförsöken av Thomas Philipson år 1980 och Peter Wallenberg 1993. Den mest spektakulära kidnappningen är emellertid en som sannolikt aldrig blev av.

Jörn Rausing

Jörn Rausing

Det handlar om den danska terroristorganisationen Blekingegadeligans planer på att kidnappa Jörn Rausing, arvtagare till familjens makt och förmögenhet, idag en av familjens makthavare i Tetra Laval-koncernen och intressebolag som Alfa-Laval.

Blekingegadeligans bankrån och kidnappningar hade ett huvudsakligt syfte. Att dra in pengar till PFLP. Kopplingarna mellan PFLP och Blekingegadeligan var därför många och banden täta vilket Peter Øvig Knudsen beskriver i sina böcker om Blekingegadeligan:

Under 1976 gifte sig Marwan El-Fahoum i Sverige med en trettiotvåårig svensk läkare som hade arbetat i de palestinska flyktinglägren. Vid bröllopet var hon gravid med sitt första barn och två år senare fick paret ännu en son. Medan hustrun och de två barnen bodde i Lund uppehöll sig Fahoum för det mesta antingen i Mellanöstern eller på resa i Europa.”

Han fördjupar i andra bandet (kapitlet Den största planen):

”Redan i början på 1980-talet började PFLP:s underrättelsechef Marwan El-Fahoum diskutera en ovanligt ambitiös plan med ’äpplena’ i Danmark. Planen rörde sig om att kidnappa en medlem av en av Nordeuropas rikaste familjer och därefter kräva en lösensumma som skulle ge ett mycket stort tillskott till Frontens kassa.

[…]

Vid en tidpunkt hösten 1984 beslutade gruppen därför, i samråd med Marwan El-Fahoum, att ge upp planerna på att kidnappa Axel Johnsons dotter, och i stället välja Jörn Rausing.

Planen skulle genomföras den kommande våren – antingen i april eller i maj. Vid den här tidpunkten kunde Marwan El-Fahoum stå beredd med en plan för hur man skulle föra över lösensumman till en flygplats i Mellanöstern, där han hade lämpliga kontakter.

Samtidigt beslutades det att man skulle kräva en lösensumma av Jörn Rausings far på tjugofem miljoner dollar – som vid det tillfället svarade mot en summa på nästan 300 miljoner danska kronor.

I flera avseenden utgjorde Lund en fördelaktig lokalitet för att genomföra planen. Först och främst låg staden inte så långt från Köpenhamn: efter att ha tagit färjan till Malmö kunde man snabbt ta sig till Lund med bil.

Samtidigt hade gruppen ett par speciella kopplingar till Lund. Dels bodde Marwan El-Fahoums svenska hustru, som var läkare, i Lund med parets två söner, dels hade en av gruppens medlemmar just 1984 en viktig arbetsuppgift i staden.”

Förre IB-agenten Gunnar Ekberg beskriver Marwan El-Fahoums fru i sina memoarer, och trådarna löper till Blekingegadeligan i Danmark, till terroristen Carlos (Schakalen) och till PFLP:s ledarskikt. Eftersom det handlar om Ekberg så bör man dock ta uppgifterna med en stor nypa salt:

”Saima Jönsson, som studerade till läkare, hade hösten 1972 kontakt med Wadie Haddad och fungerade som kurir för denne.

Vid ett av mina samtal med Wadie Haddad om barfotaläkare, som organiserades i Folkfrontens regi, menade han att läkare var en utomordentlig täckmantel för olika underjordiska aktiviteter.

”Folk tenderar att lita på läkare”, sade han.

I april 1973 ska Saima enligt underrättelsekällor ha fått i uppdrag att överlämna brev från Folkfronten till den senare mördade Basil al-Kubaisi. I maj 1973 ska hon ha forslat vinbuteljer med sprängämne till Paris och till en ”Michel” tillhörande Folkfronten. Michel var med stor sannolikhet identisk med en person boende i Sverige.

Saimas täcknamn hos Folkfronten var Dina Carlsson. Det framkom i samband med att ett turkiskt-palestinskt terrornätverk avslöjades i Paris i december 1973.

Enligt samma underrättelsekällor ska Saima ha varit inblandad i förberedelserna inför den av Folkfronten och Japanska Röda Armén utförda aktionen mot Shell-raffinaderierna i Singapore i januari 1974.

I juli 1975 dödades två franska säkerhetsagenter och en Folkfrontsrepresentant, Michel Moukarbal, av Carlos. Mordet på Moukarbal motiverades av att denne hoppat av från Folkfronten och kontaktat den franska säkerhetspolisen. Bland Moukarbals tillhörigheter fanns Saima Jönssons namn och telefonnummer tillsammans med uppgifter om KAK och KUF i Danmark.

[…]

Saima Jönsson gifte sig 1976 med Marwan El-Fahoum, Folkfrontens underrättelsechef, som i maj 1979 blev Folkfrontens främsta kontakt med de danska kamraterna och dessutom stod för deras konspirativa kontakter i Sverige. Dessa innefattade bland annat kontakter i samband med inbrottet i ett av svenska armens vapenlager och i samband med planerna på att kidnappa den svenske miljardärssonen Jörn Rausing i januari 1985.”

Lena Breitner, Gunnar Ekbergs fru har på sin blogg skrivit en serie inlägg om kopplingen PFLP, Blekingegadeligen och Lund. Hon skriver:

”Av folkbokföringen hade jag fått veta att Saima Jönsson och Marwan El Fahoum hade varit gifta från april 1976 till oktober 1994.

Marwan El Fahoum blir Blekingegadeligans förbindelseofficer efter Wadie Haddads död 1978. Han är det ända fram till slutet. Med slutet menar jag det sista och misslyckade rånet i Köpenhamn i november 1988. En polisman mördas och plötsligt gör polisen ’allt’ för att sätta dit ligan. Blekingegadeligan grips. Marwan El Fahoum blir internationellt efterlyst. Och Saima Jönsson fortsätter vara gift med honom tills domarna fallit och allt blåst över.”

Planerna på att kidnappa Jörn Rausing kom enligt de uppgifter Blekingegadeligan lämnat efter att de greps och till Peter Øvig Kndusen aldrig att sättas i verket. Men det var nära. Om vi ska tor Blekingegadeligan alltså. Meningen var att han skulle kidnappas vid sin bostad  på Östra Vallgatan 59 B i Lund. Noggrann spaning inleddes mot Jörn Rausing under 1984 och i oktober det året fotograferades Jörn Rausing i och omkring lägenheten. Flera ur Blekingegadeligan var på plats i Lund. Marwan El-Fahoum deltog regelbundet i överläggningar med Blekingegadeligan om hur lösensumman skulle överföras och om hur planerna fortskred.

Det blev så småningom bestämt att Jörn Rausing skulle kidnappas den 7 januari 1985. Drogas och föras till ett hus i Norge som införskaffats för ändamålet. allt var förberett, inspelade lösensummesamtal, låda att förvara Rausing i, stulen bil med falska nummerplåtar osv. Överfallet och kidnappningen övades och repeterades, sträckor provkördes osv. Deltog i planering gjorde de flest av medlemmarna i Blekingegadeligan, Bo Weiman, Jan Weiman, Peter Døllner, Torkel Lauesen, Karsten Möller Hansen, Niels Jörgensen och Lisa Jørgensen. Den 6 januari samlades de sex männen som skulle genomföra kidnappningen i Lund för de sista observationerna.

Den 7 januari reste de olika vägar till Lund där de sen träffade i en skog strax utanför staden. Vad som hände sen råder det delade meningar om. Men Blekingegadeligans medlemmar är överens om att det inte blev nån kidnappning. Anledningarna till det varierar dock utifrån vem som berättar. Sannolikt genomfördes aldrig nån kidnappning, men det går inte att vara säker. Det är fullt möjligt att det ändå genomfördes och att familjen Rausing i hemlighet betalat lösensumman. De olika historier som Blekingegadeligans medlemmar ger om varför det inte blev nån kidnappning är inte helt sammanhängande och inte helt övertygande. De har uppgivit att att PFLP och EL Fahoum inte var nöjda med de misslyckade och sedan inställda kidnappningsplanerna.

1989 förhörs Jörn Rausing om det  hela. Han meddelade redan från början att han eller hans familj inte varit utsatta för nån kidnappning. Han berättade dock att han i maj 1985, dvs efter att Blekingegadeligan uppgett att de gett upp planerna på kidnappning, kände sig övervakad av folk med en danskregistrerad bil .Det är alltså möjligt att Blekingegadeligan eller några andra faktiskt fortsatte övervaka Rausing och planlägga en ny kidnappning långt efter att de misslyckats första gången. Att Jörn Rausing utan problem tog examen vid Lunds Universitet hösten 1985 tyder också på att ingen kidnappning genomförts.

Intressant?
I media: SVD1, 2, 3AB, KA, Ny Tid, Kulturen, KB, Rodenborg, DAST, HD, EMMS, Sydsvenskan, TankaromIB, DN, RT, VA,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Köp Blekingegadeligan, del 1, hos Bokus

Köp Blekingegadeligan, del 2, hos Bokus

Köp Blekingagdeligan, del 1, hos Adlibris 

Köp Blekingegadeligan, del 2, hos Adlibris 

Advertisements