EU-valet och politiken

EU får allt mer makt. EU är tyvärr inte demokratiskt, men har vad jag förstår blivit bättre. Parlamentet har större inflytande idag än tidigare. EU-politik är pragmatisk. Förhandlingar och uppgörelser över traditionella politiska gränser är mycket vanligare i EU-parlamentet än i riksdagen.

Sådant har både bra och dåliga sidor. Det kan öppna för starka lobbygrupper och ge dem stort inflytande. I värsta fall innebär det korruption där starka särintressen betalar för att få besluten dit de vill. Som de vill. I bästa fall leder det till att bra politiska förändringar kan drivas igenom genom att parlamentsledamöter inte slaviskt följer partilinjen och genom att partier och folk som ofta är politiska motståndare kan samarbeta i vissa frågor.

Fiskeripolitiken är ett område där kulturen i EU-parlamentet lett till nåt bra. EU:s nya fiskeripolitik är en avsevärd förbättring jämfört med tidigare. Svenska Miljöpartiets EU-parlamentariker Isabella Lövin har varit viktig för det liksom många andra svenska EU-politiker, exempelvis Christofer Fjellner från moderaterna. När det gäller fiske så är det också så att det är en EU-fråga där de lokala parlamenten, som exempelvis den svenska riksdagen har väldigt liten makt.

Om fiskeripolitik skriver jag på min fiskeblogg och där skriver jag just nu en serie om de svenska partiernas fiskeripolitik. Hittills har jag skrivit om Miljöpartiet, Vänsterpartiet, Folkpartiet och Moderaterna. Jag skriver också om de danska partierna. För dansk fiskeripolitik påverkar svenska fiskare. De fiskar i samma vatten och en del danska fiskebåtar ägs av svenska fiskare, framförallt inom räkfisket och det pelagiska fisket. Hittills har jag skrivit om Enhedslisten.

Intressant?
Media: SVD1, 2, DN,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements