USA:s farligaste städer enligt SVD

SVD har gjort en lista över USA:s farligaste städer. Uppgifterna har de hämtat från US-amerikanska tidningar. Listan är inte korrekt. SVD:s lista ser ut så här:

1. Detroit, Michigan
2. Oakland, Kalifornien
3. St Louis, Missouri
4. Memphis, Tennessee
5. Stockton, Kalifornien
6. Birmingham, Alabama
7. Baltimore, Maryland
8. Cleveland, Ohio
9. Atlanta, Georgia
10. Milwaukee, Wisconsin

Den är alltså inte rätt. SVD skriver att om städer med färre än 200 000 invånare räknades med skulle listan bli annorlunda. Det är korrekt. Men. Inte ens om vi bara räknar städer med mer än 200 000 invånare är listan korrekt. Newark i New Jersey är en stad med över 200 000 invånare, nästan 300 000 invånnare. Mordfrekvensen var 34,4 år 2012 och har legat stabilt kring 30 de senaste 10 åren. Mordfrekvensen i Milwaukee var 15,2 2012 och har legat mellan 10 och 20 de senaste åren. Att den helt plötsligt skulle ligga högre än 30 år 2013 är inte trovärdigt. Baltimore har kring 35 och mordfrekvensen har varit mellan 30 och 40 de senaste 10 åren. Newark borde vara på åttonde eller nionde plats på listan.

Det finns säkert fler liknande exempel.

Som en jämförelse så är mordfrekvensen i Sverige 1 och i de tre städerna med över 200 000 invånare är mordfrekvensen normalt mellan 2 och 2,5. I en mycket laglydig US-amerikansk stad som New York är mordfrekvensen 4 vilket är ungefär som i Finland. I Chicago där jag är varje år så är mordfrekvensen cirka 15. Det finns ganska många mindre US-amerikanska städer som har en mordfrekvens på mellan 50 och 100. I Sverige finns en ort som har högre mordfrekvens än de tre största städerna om vi tittar på en tioårsperiod (det varierar kraftigt mellan olika år). Den orten är Stenungsund norr om Göteborg. Precis som i Sverige har antalet mord i USA minskat under lång tid.

Mordfrekvens är antalet fall av våldsam död per 100 000 invånare.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements