Däckia – från Goodyear till Pirelli

Däckia är en av Sveriges största däckservicekedjor och har sitt huvudkontor i Täby utanför Stockholm. Företaget har cirka 65 stycken egenägda verkstäder samt cirka 50 stycken så kallade franchiseverkstäder runt om i Sverige. Utöver de cirka 110 ingående verkstäderna i Däckia, ingår även i företaget en regummeringsfabrik i Bollnäs. Regummeringsfabriken tillverkar regummerade däck till tunga lastbilar och entreprenadmaskiner.

Företagets historia startade i det som idag är den mest avvikande verksamheten, regummeringsverkstaden i Bollnäs som började sin verksamhet 1965 under namnet Ringcentralen i Bollnäs AB. 1976 köptes sedan Ringcentralen av Skega AB, då ett dotterbolag till Wallenbergägda utvecklingsbolaget Incentive. Ett dåtida riskkapitalbolag. Det nya namnet på företaget blev Skega däckservice. Hela Skega såldes till gummiföretaget Trelleborg som senare sålde av däckserviceverksamheten.

1984 bytte Skega däckservice namn till Tireco AB och 1994 fick företaget namnet Däckia AB.  Ytterligare tio år senare var det dags att hamna i nästa stora gummiföretag, Goodyear som dock år 2009 sålde företaget till ett svenskt riskkapitalbolag, Procuritas. 2012 såldes företaget igen, nu till det italienska däckföretaget Pirelli.

Däckia har idag cirka 300 anställda och är därmed de största företaget i Sverige som ägs av en stor internationell gummikoncern.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements