Farliga påskbrasor på Öckeröarna?

På öarna i Göteborgs skärgård, kanske framförallt på öarna i norra skärgården, dvs Öckerö kommun, är påskeldar en i högsta grad levande tradition. För varje ö eller fiskeläge (Hönö har flera fiskelägen) gäller det att ha den största påskelden. I alla tider har därför eldarna förstärkts med diesel, uppskurna dieselfat och annat brännbart med mindre miljövänligt material som bildäck och virke med färgrester som tillskott till trädgårdsris, julgranar och vrakgods som samlats på stränderna. Jag tror nog all är medvetna om att röken från en brasa med diesel och bildäck kan vara farlig. Dessutom tvivlar jag på att bildäck i brasorna är speciellt vanligt. Det är förstås onödigt med miljöfarliga saker i påskeldarna, men det känns liksom inte som världens allvarligaste grej direkt.

Just i år har dock räddningstjänsten i Öckerö kommun gått ut med varningar för brandröken. Något oväntat kanske och en undrar ju varför de inte gjort det tidigare. Kanske är det numer så  att en utflyttad fastlänning är chef för räddningstjänsten och inte någon infödd. Det verkar i all falla vara ett ganska säkert sätt att göra sig ovän med en massa folk på öarna att anmäla påskeldarna för misstänkta miljöbrott. Även om det faktiskt är miljöbrott tycke det mig vara förhastat, en förilad överloppsgärning. Klart onödigt. Allt måste inte vara perfekt i världen och att reta upp en massa öbor för vad som faktiskt är en petitess verkar rätt onödigt.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Advertisements