Sverige har aldrig varit våldsamt och aldrig haft många mord

I alla fall inte så länge som vi känner till. Anders Bolling i DN har med andra ord inte helt rätt när han hävdar att mordfrekvensen förr i tiden var mycket högre än idag. Kanske på vikingatiden och medeltiden, men om det vet vi faktiskt ingenting. Men om de tider vi vet nånting så går det att se att den inte varit högre än idag tidigare i historien. Inte lägre heller. Enligt den forskning som finns var den cirka 1 (1 dödad på grund av dödligt våld per 100 000 invånare) redan på 1700-talet och där har den förblivit (artikel i Forskning & Framsteg 3/2008).

Mordfrekvensen var lite högre i början av 1990-talet än idag men sen dess har det varit en stadigt minskad utveckling. Just 2015 såg vi en ökning, antalet mord ökade från 82 stycken år 2014 till 103 stycken enligt Rättsmedicinalverket (RMV). Mordfrekvensen idag är lägre än på 1970-talet och samhället är ungefär lika fredligt som på 1960-talet.

En stor del av ökningen beror på Västra Götaland där ökningen av antalet mord var kraftig under 2015 med flera mycket uppmärksammade mord (trippelmordet i Uddevalla, bomben i Torslanda med 4 döda), skjutningen på Vårväderstorget med 2 döda och skolattacken i Trollhättan). Dessa multipla mord förklarar faktiskt det mesta av ökningen. Två av de morden är knutna till den konflikt som bröt ut i Göteborgs undre värld, delvis på grund av brist på cannabis efter att polisen knäckt ett cannabisodlingsnätverk. Utöver det finns det fler mord knutna till konflikten mellan gangstergäng i Göteborg.

Exceptionella händelser som inte kan förväntas ske igen under 2016 står alltså för en stor del av ökningen av antalet mord 2015. Logiken som följer av det är att vi kan förvänta oss en minskning av antalet mord år 2016. Så ser det också så här långt ut att bli i Västra Götaland där skjutningarna hittills i år minskat markant jämfört med 2015.

Västra Götaland hade dessutom en kraftig minskning av antalet mord mellan 2013 och 2014 vilket kunde förväntas innebär en viss ökning år 2015.

Dessutom har det funnits konflikter bland kriminella nätverk i såväl Malmö som Stockholm som också medfört ett antal mord. Det är konflikter bland kriminella nätverk som gjort att mordfrekvensen och antalet mord inte minskat kraftigare än den gjort. För de traditionella svenska mordet, och fortfarande det vanligaste, full man har ihjäl full kompis med kniv, har minskat i takt med alkoholkonsumtionen bland unga människor.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements