Operation Jungfrun – kriminellt nätverk på Järvafältet upprullat

I början av mars, lördagen den 12:e, slog polisen till mot ett antal lägenheter i Stockholmsområdet. Det var en del av en operation som går under det inofficiella namnet Jungfrun och som i sin tur är en del av ett större projekt riktat mot narkotikalangning och annan brottslighet i Tensta, Rinkeby, Husby och Kista, Operation Fenix.

Sen länge hade polisen spanat på en knarklangningsliga på Järvafältet. Spaningen började efter att ett antal gatulangare gripits i en tidigare insats inom Fenix-operationen. På morgonen samma dag som tillslaget stoppade polisen en lastbil i Malmö där 44 kilo cannabis hittades liksom en större summa pengar. Den 23-årige chauffören greps. I samband med det beslutades om tillslaget i Solna och på flera ställen. Genom att spaning skett under en längre tid hade det aktuella nätverket kartlagts.

Polisen slog sedan till mot två adresser i Stockholm, en på Jungfrudansen i Solna och en i Södertälje. Tillslagen skedde samtidigt. Ytterligare en man greps senare på en restaurang och i Ungern greps ägaren av den slovenska transportfirma som körde lasten. Totalt greps 7 personer.

Av de sju som häktades är fyra bosatta i Stockholm. Tre är kända av polisen sen tidigare och har förekommit i andra brottsutredningar. En av männen har knutits till en ex-jugoslavisk liga som specialiserat sig på avancerade stölder i Mälardalen och de båda andra har förekommit i utredningar om rån.

Sommaren 2012 blev de två sistnämnda föremål för telefonavlyssning och spaning sedan bilar satts i brand och fotanglar spridits på avfarter till E4:an norr om Stockholm. Några veckor senare skuggades männen till värdebolaget Panaxias pengadepå i Bromma. Polisen valde att slå till och de två männen åtalades tillsammans med ytterligare två män för förberedelse till grovt rån. Bevisningen ansåg av domstolen vara för svag och männen friades. Den ene av de två männen har efter det varit omskriven som en framgångsrik pokerspelare i olika internationella pokertävlingar.

Den 12 april greps ytterligare en man efter att ha varit anhållen i sin frånvaro sen den 5 april. Det handlar om en man i 40-årsåldern som har varit en tongivande kampsportare i hela sitt vuxna liv. Han har arbetat med ungdomar i den förort på Järvafältet där han tidigare var bosatt. Nu anses han också ha varit en ledande person vad det gäller knarklangning på Järvafältet.

Enligt DN kan mannen knytas till Spanien där lastbilen ursprungligen lastades. I början av 2000-talet dömdes mannen i ett uppmärksammat kokainmål men har efter det inte figurerat som misstänkt i några brottsutredningar.

Skattemyndigheten hade dock synpunkter på hans deklaration år 2008 då han gjorde insättningar på sammanlagt över 1 miljon kronor men deklarerade 0 kronor i inkomst. Han skönstaxerades därför. Sen dess har hans deklarerade inkomster varit under 200 000 kronor per år. Hans namn är enligt uppgift troligen Alexander ”Sasha” Markovic.

Det ska idag finnas 6 häktade i ärendet så 2 personer som tidigare gripits är väl sannolikt på fri fot.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements