Varje år – späckhuggare i Sverige

Nuförtiden kommer späckhuggare till Bohuskusten varje år. Det är inte längre nåt konstigt att de syns i Bohuslän. Det behövs förstå en båt och en tur på sjön för att se dem men det går nog att säga att späckhuggare är precis lika förväntat som flyttfåglar. Som ganska ovanliga flyttfåglar. Lika svenskt också och späckhuggare kan väl numera sägas ingå i den svenska faunan. Fåglar som bara är här ett par månader anses vara en del av det svenska djurlivet, självklart gäller samma sak också späckhuggare som ju numera återkommer varje år till Bohuskusten.

Späckhuggare.

Späckhuggare. Bilden inte från Bohuslän. Bild: Robert Pitman/NOAA

Späckhuggarna följer sillen och makrillen in mot Bohuskusten. Att de syns i början av maj är därmed lite ovanligt även om Måseskär där en man och hans son såg späckhuggare under en segeltur är ett vanligt ställe för späckhuggare. Nog för att de flesta som ser späckhuggare i svenska vatten bara kommer att gör det en gång i livet, men folk ser och kommer sannolikt att se späckhuggare varje år det närmaste årtiondet. I år har dessutom späckhuggare varit synliga redan för cirka månader sen, utanför Strömstad i början av mars. Det är väl rätt troligt att det efter det har funnits späckhuggare i svenska vatten sen dess.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Advertisements