Göteborgs gängkultur – inte en ny företeelse

I en så kallad analys i Göteborgs-Posten hävdas att gängen i Göteborg uppstod kring 2001. Vilket naturligtvis alla insatta vet är helt felaktigt. Men som Peter Linné i GP också skriver så blev gängen mer synliga då. Framförallt i och med uppgörelsen på Näsets badplats. Gängbildningar och kriminella nätverk har alltid funnits och det blev vanliga på 1970-talet. Ett par av de fortfarande existerande nätverken och gängen har funnits mycket lång tid. Det gäller framförallt Naserligan och grupperingen kring Rade Kotur.

Vad GP inte nämner är att det vid det så kallade ”regimskiftet” 2008 var så att Naserligan var en central del i den så kallade Gårdstensalliansen. Troligen var det så att Naserligan stärktes under denna period och Naser Dzeljilji anses av forskare och insatta vara en man som fortfarande har stor makt i den undre världen. Inte bara i Göteborg utan också i Malmö. Hämnden för mordförsöket på honom kom också många år senare, på Erik Dahlbergsgatan i centrala Göteborg. Men sant är att mer strukturerade nätverk som Original Gangsters (OG), Hells Angels/Red & White Crew,  Bandidos/X-team och Brödraskapet Wolfpack till stor del ersatts av mindre strukturerade förortsgäng och nätverk. Men det finns fortfarande strukturerade nätverk och gäng, Naserligan är ett, Alikhan ett annat.

Att ursprungliga kompisgäng skulle ha delats upp i två i en lång rad stadsdelar är inte heller sant. Varken i Tynnered, Majorna, Backa, Biskopsgården, Hammarkullen, Hjällbo, Gårdsten eller Bergsjön. Det kan se ut så, men i vissa fall är det en yngre genration som gjort uppror mot äldre som i Bergsjön, i andra fall fanns det inget ursprungligt kompisgäng i Hammarkullen, Hjällbo och Backa. Finns det inte kan det inte delas upp. Det enda ställen som i verkligheten uppvisar den utveckling tycks i viss mån vara Biskopsgården och Gårdsten, men jag är inte så säker på det. I Biskopsgården ser et mera ut som om två olika kompisgäng blivit mer och mer osams. I Gårdsten kan lika gärna bara vara så att enstaka individer gjort bort sig. GP:s analys och historie beskrivning är grund och blodfattig. Den är delvis felaktig och ger en felaktig bild av de brottsliga nätverkens framväxt i Göteborg. Här ska ni få en mer korrekt beskrivning, både generellt och i detalj. Detaljerna finns i de länkade artiklarna. Naturligtvis blir det hela mycket mer omfattande än GP:s så kallade analys.

I själva verket började det hela med ökningen av brottsligheten från 1950-talet fram till 1970-talet. I och med nedskärningar inom den offentliga sektorn och ökningen av arbetslösheten från slutet av 1980-talet blev rekryteringen lättare och nätverken växte. Nu kan vi börja tala om gäng. Med kriget i Jugoslavien uppstod motsättningar i dominerande kriminella nätverken om hade en bakgrund bland personer därifrån. Vapen började strömma in från Balkan. Bostadsbristen underlättade rekryteringen till gängen ännu mer. På 2000-talet blev strukturerna fastare och våldsamma motsättningar som skedde med skjutvapen blev vanligare från år 2005. Sen dess har de legat på ungefär samma nivå med en topp 2006-2009 och en annan topp 2013-2015.

De gäng och nätverk som anses finnas idag är det familjebaserade nätverket i Hammarkullen/Hjällbo med koppling till familjen Alikhan och deras nära släktingar, Naserligan med kopplingar till gatugängen i Gårdsten och Majorna, Friskvädersnätverket, Vårvädersligan och två gängbildningar i Tynnered/Frölunda. I Bergsjön har gängstrukturerna till stor del slagits sönder, men en yngre grupp ungdomar som tidigare rånade butiker har numera börjat ta över det tomrum som lämnades när många dömdes i ett par rättegångar för några år sen. I Backa har gängstrukturerna helt slagits ut men enligt GP har en yngre grupp personer, födda på 1990-talet tagit över en del av de kriminella verksamheterna. Det finns också tecken på att gängstrukturerna i Biskopsgården är på väg att slås ut. De gäng som polisen lyckas komma åt är med andra ord främst de löst baserade gängen som inte har några starka kopplingar eller strukturer. De mer organiserade nätverken och gängbildningarna har polisen de betydligt svårare med. De grupperna är heller inte lika våldsamma.

Sen till antalet offer och vilka som dödat dem. De flesta offer under den senaste våldsvågen tycks ha med konflikten mellan Vårvädersligan och Backagänget/Friskvädersnätverket att göra. Men det är inte alls självklart att det är något av de gängen som dödat all personer som dött. Flera av morden uppvisar istället tecken på att inhyrda proffessionella mördare utfört dem. Det finns inget som tyder på att de två stridande grupperingarna av gatugäng har den typen av kontakter. Någon annan har sannolikt också varit inblandad. Av egna intressen eller så stöder de den ena gängbildningen. Mitt tips är Naserligan och att de på sätt och vis backar Vårvädersligan. I den tidigare våldsvågen 2006-2006 var de flesta offer från konflikten mellan Bandidos/X-team och Gårdstensalliansen samt konflikten mellan Bandidos/X-team och Backagänget.

 1. Knarknätverk med kopplingar till Danmark och Vietnam sprängt
 2. Gangsters som ett sätt att förstöra förorter
 3. Backagänget
 4. Red & White Crew – HA:s rengöringspatrull
 5. Tigrarna från Angered
 6. Gårdstensalliansen – troligen ett tillfälligt nätverk
 7. Bikerkulturen och Göteborg – Hells Angels
 8. Hells Angels – störst och stabilast av 1%-gängen i Sverige
 9. Bikerkulturen och Göteborg – Bandidos
 10. Bandidos – nummer två bland mc-gängen
 11. Brödraskapet Wolfpack – Sverige första fängelsegäng
 12. Asir – fängelsegäng bildat år 2005
 13. Operation Adam knäckte Balkanrelaterat knarknätverk
 14. Exjugoslaviska nätverk: Spelkungen – Rade Kotur
 15. Original Gangsters – gangstergäng från nordöstra Göteborg
 16. Naserligan
 17. Naserligan – en del av juggemaffian
 1. Är syrianer/assyrier mer kriminella än andra?
 2. Är jugoslaver brottsligare än andra?
 3. Är finnar våldsammare än andra?
 4. Kriminella libanesiska klaner – myt eller fakta?

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements

Ett Svar på “Göteborgs gängkultur – inte en ny företeelse”

 1. Väldigt bra skrivet! För oss som bor i GBG är det ingen nyhet det här. Förstår inte hur GP missat det här…

Kommentarer är stängda.