Gänget som försvann – K-falangen

Malmös undre värld präglades i fler år av motsättningen mellan K-falangen och M-falangen. Uppkallade efter efternamnen på två familjer som hade flera personer involverade i nätverkens aktiviteter. Familjen Kupa respektive familjen Masovic. Några medlemmar i familjen Masovic finns inte längre kvar i Malmö, de har lämnat staden och en annan  ledande medlem i nätverket, , mördades i slutet av februari förra året. Kanske går det att säga att M-falangen inte längre existerar.

Vad gäller familjen Kupa och K-falangen är de numera sällan omnämnda i artiklar om brottsligheten i Malmö. Men en yngre bror i familjen, Valmir Kupa, förekommer i samband med de mördade bröderna Bajramaj. De som allmänt betraktats som ledande i Malmös under värld är Berat Kupa och sonen Valdet Kupa (Vali Kupa), bror till ovan nämnde Valmir. Siste januari 2010 dödades dock en annan bror, Mevlur Kupa på Stortorget i Malmö. Misstänkta för mordet har bland annat Saad Gibra och Mirza Masovic varit. Båda tillhörande M-falangen,

Samtidigt som Mevlur Kupa sköts ihjäl satt pappan Berat Kupa häktad som misstänkt för mordet på Petrit Islamoski natten till den 6 december 2009. Ett mord som ibland brukar kallas gångtunnelmordet. Även Mevlur Kupa och Berat Kupas fru satt häktade en tid för misstanke om inblandning i mordet. Berat Kupa hade tidigare under mordkvällen varit i bråk med Islamoski och flydde utomlands efter mordet. Bevisen mot honom höll dock inte och det blev aldrig något åtal.

Den 5 september 2010 upplevde Berat Kupa och Valdet Kupa att de riskerade att bli angripna av en man som ringde på deras dörr. De slog och sköt mannen som dock skottskadad lyckades ta sig till sjukhus. Mannen var bulgar eller ryss men identiteten gick aldrig att fastställa. En hel del tyder på att han faktiskt var en inhyrd kontraktsmördare som var på jakt efter Valdet Kupa och/eller Berat Kupa. De två dömdes aldrig för skotten mot besökaren men de dömdes däremot för vapenbrott. Valdet Kupa till 10 månader  (då ingick också ett vapenbrott från 2006) och Berat Kupa till ett år och två månader för grovt vapenbrott och narkotikabrott. Ett av de vapen den senare dömdes för hittade på Östra Kyrkogården i Malmö en tid efter mordet på Islamoski.

Andra mord som ryktas ha kopplingar till Berat Kupa och K-falangen är mordet på Adem Hadzic i Sibbarp den 11 maj 2011 (han ska ha varit kopplad till M-falangen) och mordet på Almir Dedic i Rosengård 2007.

Allt tyder på att mordet på Adem Hadzic utfördes av en inhyrd proffessionell mördare och tillvägagångssättet liknar ett mord i Göteborg vid ungefär samma tid, den 30 april 2011. Den som mördades vid det tillfället var Xheladin Purava, en tidigare ledare i Naserligan som kommit i onåd. Mordet på Purava utfördes utan tvekan av en inhyrd proffessionell mördare. K-falangen har en välkänd koppling till Naserligan.

2013 dömdes Valdet Kupa återigen, nu för grovt vapenbrott efter att han gripits av poliser sent en kväll med en laddad pistol. Han dömdes samtidigt för narkotikabrott. När han greps hade han också 55 000 kronor på sig. Pengarna utmättes för att betala skulder (skatter och skadestånd) han dragit på sig under åren

I september 2015 åkte Valdet Kupa fast misstänkt för drograttfylleri vid en trafikkontroll i Malmö. När polisen gjorde husrannsakan i hans hem, där han bor med bland annat sin pappa, hittades en automatpistol och ammunition. Både fadern och sonen blev därefter misstänkta och häktade för vapenbrott.

Enligt media håller Valdet Kupa och hans far Berat Kupa numera en låg profil men det finns kopplingar också till senare års mord. Familjen Kupa har nära band till Amin Moayed Abedi och hade nära band till dennes bror Ashkan Moayed Abedi som mördades 29 januari 2015 vid Mobilia i Malmö. Vidare har familjen liksom bröderna Abedi kopplingar till en av de personer från Seved I Malmö som slagit ner och blivit skjuten av Nermin Karamehmedovic, nämligen Omar Chehade (också kallad Omar Gomorra).

Det verkar dock vara lite oklart om det är Berat Kupa och Valdet Kupa som pekas ut i en artikel i Sydsvenskan som tidigare ledande kriminella på Seved och med kopplingar till Omar Chehade. Det verkar inte helt sannolikt då Kupas bor i Rosengård.

Läs också

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
Gilla Anders_S på Patreon!

Ett Svar på “Gänget som försvann – K-falangen”

Kommentarer är stängda.