I Göteborg minskar stödet för SD

Ibland är Göteborg som ett annat eget land och inte en del av Sverige. I Göteborg har stödet för Sverigedemokraterna (SD) minskat enligt den senaste väljarundersökningen från SCB, Statistiska Centralbyrån. I Sverige ökar stödet för SD, men alltså inte i Göteborg. I Göteborg har partiet backat från 11,4 procent i november 2016 till 9,8 procent nu.

I Göteborg ökar däremot stödet för Vänsterpartiet mycket kraftigt. Något som inte sker någon annan stans i Sverige. Göteborg befäster sitt rykte som ett starkt vänsterfäste. Vänsterpartiet får 14,9 procents stöd av de tillfrågade göteborgarna. I november hade V stöd av 8,2 procent. Någon sådan markant, tydlig, uppgång har V ingen annanstans i landet.

Orsakerna till skillnaderna mellan Göteborg och landet i övrigt är oklara och ingen har nån riktig kontroll.

Den militanta antifascism som alltid funnits i Göteborg kan vara en förklaring till att SD klarar sig så dåligt. I Göteborg är fascister och andra anhängare av SD fortfarande marginaliserade. Genom att fortsätta se till att nazisterna inte utan motstånd av olika slag kan visa sig på gatorna i Göteborg kan bilden av av SD och andra fascistgrupper inte är rumsrena upprätthållas.

En annan orsak till det svaga stödet för SD är att det finns två mer rumsrena missnöjespartier på högerkanten, Vägvalet, och det nya partiet som går under namnet Demokraterna.

Dessutom är Göteborg klassmässigt fortfarande en utpräglad arbetarklasstad men  med låg arbetslöshet i motsats till exempelvis Malmö och många gamla bruksorter. Attraktionskraften hos högerextrema missnöjespartier blir inte så stor i den typen av städer.

Hamnarbetarkonflikten kan vara ytterligare en sak som lett till högre sympatier för vänstern. En fackförening som faktisk kämpar för sina medlemmars rättigheter är något ovanligt i Sverige. De får också starkt stöd från Vänsterpartiet och andra vänstergrupper. Folklig sympati för arbetare som kämpar blir också folklig sympati för de partier som stöder de kämpande arbetarna.

Det är några teorier om varför Göteborg är annorlunda, varför Göteborg skiljer sig från Sverige. Faktum är att ingen egentligen vet. Kanske spelar det jag tagit upp viss roll, kanske spelar också andra saker roll.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements