Inget samband mellan brottslighet och bristande integration

Gängkriminaliteten i invandrartäta Biskopsgården används I Uppdrag Granskning som bevis för att Sverige misslyckats med integration av flyktingar och invandrare. Det stämmer dock inte. Gängkriminaliteten i Biskopsgården bevisar ingenting om integration.

Det bor omkring 25 000 personer i Biskopsgården. Enligt Uppdrag Granskning står 20 unga män står för gängkriminaliteten i stadsdelen. 20 personer är en försumbar andel av befolkningen och det innebär att vad dessa 20 personer gör eller inte gör har noll betydelse för integration eller omvänt, integration har noll betydelse för att de är kriminella.

Vad Uppdrag Granskning bevisar är att gängkriminaliteten i Biskopsgården inte betyder nånting för integrationen eller har nåt samband med integration. Det överväldigande antalet människor i Biskopsgården är ju enligt Uppdrag Granskning integrerade i samhället då de ju inte är kriminella. Att de flesta invånare i Biskopsgården inte är gängkriminella visar därmed att integrationen fungerar bra.

Gängbrottsligheten i Biskopsgården är dock självklart ett problem. Även några få personer kan ställa till med stora problem. Men orsaken till problemen är inte invandring eller dålig integration. Problemet är fattigdom. Fattiga stadsdelar har alltid haft fler personer som begår brott än rika stadsdelar. Detta oavsett invandring eller inte. Gängbrottslighet har alltid funnits. Skillnaden är att vi på 1970-talet inte hade skjutvapen.

Det märks mer när någon blir ihjälskjuten än när någon misshandlas bakom livsmedelsaffären.

För att understryka att det handlar om bristande integration våldför sig dessutom Uppdrag Granskning på fakta. De har i sin redovisning av gängvåldet tagit bort alla gängrelaterade mord som inte kan kopplas till förortsgäng. Dessutom beaktar de inte att antalet skjutningar mer än halverats mellan 2016 och 2017 eller att de minskat stadigt sen 2013. I Biskopsgården har det inte varit en enda skjutning i år och de 20 som Uppdrag Granskning menar dominerar brottsligheten i Biskopsgården sitter i fängelse eller har lämnat stadsdelen.

I hela Göteborg handlar det som cirka 200 personer som är gängkriminella enligt polischefen Erik Nord. De flesta av dessa kommer från de sex områden som anses vara ”särskilt utsatta områden”, Men en del kommer från andra områden som exempelvis Majorna där det också anses finnas kriminella nätverk och gäng. Andra gängkriminella bor Vasastaden i centrala Göteborg (det gäller exempelvis en av de 20 personer Uppdrag Granskning tar upp) eller i villaområden. Om alla 200 skulle ha bott i de särskilt utsatta områdena så skulle de bara utgör 2,5 promille av de utsatta områdenas totala befolkning på omkring 80 000.

Läs mer:

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

PS. Ett tack till Gert Gelotte för idén till och inriktningen i inlägget.

Advertisements