Märkligt om EDF och Greenpeace i ETC Göteborg

Thomas Sterner är ledarskribent i ETC Göteborg, ekonom och miljöaktivist. Han är idag aktiv i bl.a. Environmental Defense Fund (EDF), en stor miljöorganisation som främst finansieras av det US-amerikanska storkapitalet. I deras förtroenderåd sitter bl.a. Coca Colas största enskilda aktieägare och många andra storfinansiella höjdare. Flera av dem burkar delta i Sun Valley Conference, en slags Bilderberggrupp för mer progressiva storkapitalister. Han har i ETC skrivit en ledare (egentligen mer en krönika) om sitt arbete i denna organisation. Det är en intressant artikel men den innehåller också en märklig passage om att EDF och Greenpeace tycks samverka:

Man kan undra om det finns så många miljövänliga miljardärer. Det kanske inte stämmer med den enklaste av rödgröna synsätt. Men mitt svar efter ett par års insyn är i princip: ja. Det är nog långt ifrån en majoritet av miljardärerna. Det finns många av dem som stödjer Donald Trump och motarbetar miljörörelsen – men det finns helt enkelt också en lång rad mycket rika personer som är intelligenta och progressiva när det kommer till miljöfrågor – som har överlevnadsinstinkt och vill vrida politiken i en mer förnuftig riktning.

Detta präglar EDF. De ”investeringar” som donatorerna ger skall inte gå till symbolpolitik. Målet är inte att synas eller bara skriva artiklar, anordna demonstrationer. Målet är att faktiskt påverka politiken hos USA:s federala regering, lokala delstatsregeringar, internationella organ och storföretag. Mottot är att hitta de ”metoder som fungerar”. Man är mycket pragmatisk och mycket medveten om att det finns ett helt spektrum av miljöorganisationer. De har regelbundna samtal på högsta nivå och kan ofta samordna sina aktioner. Greenpeace kanske ockuperar samtidigt som EDF har någon inne i styrelserummen som arbetar oförtröttligt med att ta fram vetenskapliga underlag och kontakter, för att finansiera dyrare, mer miljövänliga lösningar eller förankra dem hos aktieägare.

För mig är detta om samverkan mellan Greenpeace och EDF nonsens. Från det område där jag har kunskap, dvs fisket, handlar det snarare om att Greenpeace och EDF är på kollisionskurs. EDF är mycket aktiva på fiskeriområdet och de har bland annat finansierat arbetet med att ta fram ett nytt fiskeriförvaltningssystem för det demersala fisket (fiske på bottenlevande fisk, ex.vis torsk, rödspätta, kräfta och räka) i Sverige. Ett system som Greenpeace motarbetar. Systemet är delvis ett system med överförbara fiskerättigheter, men inte helt och hållet.

EDF är uttalade anhängare av överförbara fiskerättigheter och arbetar för att få igenom sådan system i fisket i hela världen. Greenpeace är däremot uttalade motståndare till överförbara fiskerättigheter så det är svårt att se hur EDF och Greenpeace kan samverka på detta område. Det är i själva verket inte tänkbart. Jag tror att det är på samma sätt även på flera andra områden och i själva verket handlar det nog om lite önsketänkande från Sterners sida.

Läs mer om olika miljöorganisationer och fiske:

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements

2 Replies to “Märkligt om EDF och Greenpeace i ETC Göteborg”

  1. I den rådande ordningen dras kapitalet till de områden där möjlighet till profit finns. När stora finansiella och vetenskapliga resurser fokuseras på miljö och klimat är logiken att ”friskt” kapital investeras i dessa sektorer. Att sedan de som har sitt kapital bundet i mindre miljövänliga investeringar med ”näppar och klor” kämpar för att försvara dessa är i grunden samma logik. Profiten skall hämtas så länge det är möjligt.
    Det handlar därför i grunden inte om storkapitalister är miljövänliga eller inte eller om de är progressiva eller inte. Den rådande ordningen ser inte värderingar på detta sätt och det är i detta det ofta går fel i såväl betraktande som analys av vårt nuvarande samhälle. Sedan kan självklart miljardärer, som individer precis som andra individer, ha miljöpatos men detta är knappast den styrande maktstrukturen.

Kommentarer inaktiverade.