Kasper Kalkon-priset 2017 – välj årets fulaste nya byggnad

Arkitekturupproret presenterade nyligen den andra upplagan av Sveriges nya arkitekturpris, det omtalade Kasper Kalkon-priset. Priset är skapat för att utgöra en motpol till branschorganisationen Sveriges Arkitekters pris Kasper Salin-priset som har delats ut sedan 1962 av bransch-/lobby-/fackorgansiationen Sveriges Arkitekter.

Kasper Salin-priset motsvarar den svenska arkitekturens Oscar, men kan enligt Arkitekturupproret även kallas ”Kejsarens nya kläder”-priset. Ledande arkitekter turas om med att själva sitta i juryn som delar ut priset och sedan få ta emot priset från sina välbekanta kollegor i samma jury nåt år senare. I år finns ett extra tydligt exempel på detta då arkitekten Petra Gipp, som själv satt i juryn 2016, nu har nominerats både i klasserna ”Byggnad” och ”Villa” 2017. De flesta nominerade byggnader är modernistiska lådor. Modernistiska lådor dominerar också nomineringarna till Kasper Kalkon-priset till Sveriges fulaste hus. Skissernas Museum i Lund är nominerat till bägge priserna:

Byggnaden nominerades redan i januari, efter att Lundaborna hade framfört klagomål till Arkitekturupproret om pågående förfulning. Egentligen är det frågan om en rostig parasitlåda på en betonglåda som i sin tur parasiterar på ett vackert gammalt jugendhus, vilket kräver en lite längre nomineringstext som du kan läsa genom att klicka här. Det roliga är att Sveriges Arkitekter nio månader senare kopierade Arkitekturupproret rakt av och valde att nominera den rostiga tillbyggnaden till Kasper Salin-priset, kanske bara på pin kiv?

Skissernas Museum i Lund

Skissernas Museum i Lund

På arkitektupprorets facebooksida finns möjligheter att rösta på Sveriges fulaste hus. Förutom huset i Lund går det att rösta på extremt fula hus i Göteborg, Malmö, Halmstad, Umeå, Linköping, Norrköping, Kalmar och Solna.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Advertisements

One Reply to “Kasper Kalkon-priset 2017 – välj årets fulaste nya byggnad”

Kommentarer inaktiverade.