Fackeltåg till minne av kristallnattens offer – 9 november 2017

Natten mellan 9 och 10 november 1938 inföll höjdpunkten för de pogromer nazisterna iscensatte över Tyskland. Hundratals judar mördades och tiotusentals skickades till koncentrationsläger. Flera hundra synagogor brändes och mängder av judiskägda butiker vandaliserades. Denna ”kristallnatt” var en testballong: hur skulle den stora befolkningen reagera på den nazistiska våldsdåden? När de folkliga reaktionerna uteblev låg vägen öppen för de kommande årens massförintelse. De kommande åren mördade nazisterna miljontals judar, romer, fackföreningsaktiva, homosexuella, oppositionella och funktionsnedsatta.

Men rasismen försvann inte, den lever kvar i politikens finrum, på nätets ljusskygga forum och som våldsverkare och mordbrännare, miljöer som bidrar till att normalisera hat och en människosyn att vissa inte är lika mycket värda. Idag breder rasistiska rörelser åter ut sig i Europa, till och med sådana som öppet hyllar nazitidens folkmordspolitik. Ännu lever minnet av 30- och 40-talets ohyggligheter och när dessa gengångare från en mörk tid nyligen försökte marschera i Göteborg möttes de av en väldig antirasistisk mobilisering som ledde till att de tvingades försvinna med svansen mellan benen. Den 30 september blev en dag att minnas med stolthet för alla som värnar människovärdet.

Den 9 november samlas vi återigen för att minnas och hedra nazismens offer. Men inte bara som en tradition med blicken bakåt, utan som ett löfte att bekämpa rasismen, här och nu, vilka former den än tar sig och vem den än riktar sig mot. Ett löfte om att inte stå passiva när fascismen visar sig.

Ett löfte om att tillsammans försvara människovärdet.

Vi manifesterar under de fyra parollerna:
Inga fler kristallnätter
Vi låter det inte ske igen 
Stoppa rasismen
Försvara människovärdet

Samling klockan 18:00 Götaplatsen.

Arrangörer: 9:e novemeberkommittén med stöd av Vänsterpartiet, Tjänstemännens centralorganisation (TCO), Socialistiska partiet, Syndikalistiska ungdomsförbundet
HSO, Handikappförbundens samarbetsorgan, Riksföreningen Grunden, Göteborgs antifascistiska front, Revolutionär kommunistisk ungdom, Ung vänster, Kurdiska demokratiska samhällscentret (NCDK), Ingen människa är illegal (IMÄI), Göteborgs LS av SAC, Göteborgs rättighetscenter – mot diskriminering. Fler kan tillkomma.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements

6 Replies to “Fackeltåg till minne av kristallnattens offer – 9 november 2017”

 1. Mycket viktig manifestation!

  …men hur i helvete låter ni den skitas ned av odemokratiska stalinister som inte kan stava till MÄNNISKOVÄRDE? Revolutionär kommunistisk ungdom (RKU) står KP nära och KP är ett parti som stöttar det jävligt djupt fascistiska Nordkorea och dess uppblåsta svin till ledare. ”Försvara människovärdet” blir bara en patetisk floskel om man drar med RKU. Hur kan ni skita ner er på detta sätt? Obegripligt, fy fan vad trött jag blir…

  1. Vi har kört den hör manifestationen varje år sen 1980-talet. Den föregås ofta av omfattande och komplicerade förhandlingar. För det mesta slutar det med att KP och RKU inte är med. Ibland är judiska församlingen med, men oftast inte. I åt har jag personligen inte varit med i förhandlingarna och planeringen, vilket jag varit alla år sen 1980-talet utom förra året och i år. Jag vet inte vilka kompromisser som i år vari nödvändiga att göra för att få ihop en demonstration inklusive den säkerhet som behövs ( i torsdags greps tre nazister med sprängämnen och vapen i Göteborg). Det är som sagt vad en mycket komplicerad process att få ihop denna demonstration varje år och ibland blir det kanske inte exakt så som en skulle vilja ha det. Som i år.

   1. Det handlar om anständighet och trovärdighet. Varför alls förhandla?

    Om en modern vänster skall ha nån jävla relevans i dagens total borgerliga och nyliberala samhälle måste gränsen mot den fullständigt urflippade, i praktiken fascistoida, gammalvänstern vara knivskarp. Hur fan ska det annars bli nån trovärdighet när man demonstrerar ihop med stalinster?

    För helvete det håller ju inte!

    1. Om vi inte förhandlade med andra skulle det bli en aktion med 10 personer. Det är liksom meningslöst. Vem som helst kan komma till ett öppet möte om en bredare gemensam demonstration.

     1. Jo, men jag menade mer varför förhandla med vänstersänken, som de där jävla stalinistiska organisationerna. Jag påstår inte att alla arrangörer är gammalvänster. Igen, det är en fråga om anständighet och trovärdighet.

      Någon jävla ordning måste det ju också vara i ett demonstrationsupplägg.

     2. Jag förstår hur du menar och håller i sak med. Men jag är en pragmatiskt lagd person och det finns säkert nån anledning till att de finns med i år, men int funnits tidigare. Nåt jag inte känner till. Ibland blir det inte perfekt. Göteborg är ju också lite speciellt, KP är förhållandevis stora här.

Kommentarer inaktiverade.